Najnovije

Kitarović: "NJujork tajms" je promašio temu!

ZAGREB, SARAJEVO - Novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, odbacila je danas komentare da je njena retorika nacionalistička.
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: JuTjub)

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: JuTjub)

Ona je odbacila pisanje "NJujork tajmsa" da je pozivom na zajedništvo obnovila nacionalističku retoriku iz 90-ih godina, kao i izjavu šefice diplomatije Vesne Pusić, da će kao predsednica morati da promeni nacionalističku retoriku u građansku. Kad je reč o pisanju "NJujork tajmsa", Grabar Kitarović je rekla da je "članak promašio temu" i da je ona mislila na zajedništvo svih građana, jer je zemlja duboko podeljena. "Previše raspravljamo o ideološkim, a premalo o egzistencijalnim pitanjima. Zemlja se nalazi na rubu bankrota i mi je moramo izvući iz krize, a to možemo jedino zajedno", poručila je Grabar Kitanović u intervjuu za sve tri hrvatske nacionalne televizije. Komentarišući izjavu ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić da će kao predsednica morati da promeni retoriku iz nacionalističke u građansku, ona je odgovorila da joj "nije jasno kako jedna ministarka u vladi može da šalje izabranoj predsednici poruku na takav način". "Međutim, još uvijek verujem u saradnju s gospođom Pusić. Želim da sarađujem, ja joj ne bih davala nikakve lekcije niti očekujem ikakve lekcije. Moja retorika nije bila nacionalistička nego rodoljubiva. Štaviše, želim da i dalje unapređujem prava manjina u Hrvatskoj i da vodim dijalog sa svim verskim zajednicama o društvenim pitanjima", rekla je Grabar Kitarović.
Pročitajte još:Renci: Pažljivije prema Srbiji
Na pitanje kada će zamrznuti članstvo u HDZ-u, novoizabrana hrvatska predsednica odgovorila je da će to svakako učiniti pre inauguracije 18. februara, prenela je Hina. Ona je rekla i da bi volela da premijer Zoran Milanović "shvati da je interes države ispred bilo kod državnog interesa" i da bi trebalo da njih dvoje sednu i razgovaraju. Grabar Kitarović je ocenila je i da su Milanovićeve izjave u izbornoj noći da je HDZ "hajdučija", "zastareli govor i plašenje naroda utvarama". "To je već viđeno, setite se 90-tih godina, "stranka opasnih namera", setite se svega toga. On ne može večno, svoj nerad, nesposobnost i bezosećajnost, opravdavati nečim drugim i plašiti narod utvarama - to je premijer koji je izjavio da je ovaj narod gladan, jer nema šta da jede, poručila je Grabar Kitarović. Ona je ponovila da se HDZ promenio i da se prvi suočio s koruptivnim aferama u svojim redovima. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA