Najnovije

Vučić: EU plaća 19 medijskih grupa, a BIRN-u su dali 200.000 evra

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija garantovati punu slobodu izražavanja i kritiku, ali je naglasio da to važi i u obrnutom smeru, odnosno da i vlada ima pravo da argumentovano demantuje neistine.
Aleksandar Vučić, premijer Srbije (Foto: JuTjub)

Aleksandar Vučić, premijer Srbije (Foto: JuTjub)

„Posvećeni smo tome da garantujemo punu slobodu izražavanja i krutiku, ali nemojte ni nama da zabranjujete da odgovaramo na nestine. Ne zabranjujte nam da odgovaramo na novinarska pitanja i da ih argumentovano demantujemo. Ne tumačite to kao pritisak”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka s predsednikom RS Miloradom Dodikom. Vučić je naveo da nema ništa protiv da novinari pišu šta god hoće, ali da bi i njemu trebalo da bude omogućeno da se izjasni. „Pišite šta god hoćete, ali nam dajte pravo da i mi kažemo da li je to istina ili nije”, rekao je premijer dodajući da je spreman da sasluša svaku vrstu primedbe ili ukazivanje na propuste. Komentarišući svoju prethodnu izjavu da EU plaća pojedine medije, Vučić je rekao da ni oni (EU) to ne kriju, te dodao da se nada dobroj budućoj saradnji sa šefom delegacije EU Majklom Devenportom. „Samo sam mu rekao ono što svi znaju, da oni plaćaju njih. Oni se hvale time da to 'plaćaju, ali da ne utiču na uređivanje'. Da sam ja to rekao, smejali biste mi se. Ja neću da se smejem, ja im verujem. Nismo mi njih optužili, već oni na tome insistiraju. Izabrali su 19 grupa koje plaćaju, a neke od njih se bave izmišljotinama”, rekao je Vučić dodajući da ne vidi šta je tu sporno, jer EU nije demantovala njegove navode. Problematično je kad izmisle da je bila sednica vlade, a nije, dodao je Vučić, demantujući time ponovo pisanje BIRN-a koji je naveo da je vlada zasedala zbog odnosa u koaliciji. Dodao je da želi da veruje Devenportu kad kaže da nije bio upoznat sa sadržajem teksta, te da su novac BIRN-u dali unapred. Premijer je ponovio da je njegov posao da štiti interes Srbije i da neistine neće moći u tome da ga ometaju ma koliko koštale. „Hvalili su se da su dobili 200.000 evra. Nisam znao da to toliko košta. Kod mene u vladi niko za takve priče ne bi mogao da dobije ni dinar, a kamoli 200.000 evra”, rekao je premijer.
Pročitajte još:Vučić i Dodik se sreli u Beogradu
„Izmisle i da je ugovor sa Er Srbijom određeni dokument, a to što su gledali nije bio ni nacrt ugovora, i pritiskaju nas zapravo da po tom osnovu platimo 35 miliona evra umesto 10,5 miliona”, naveo je Vučić. Vučić je zahvalio Svetskoj banci, koja se izjasnila o postupku odabira firme za isušivanje Tamnave i navela da je on bio u skladu s propisima. Rekao je da je njen stav bio „mnogo brutalniji” od njegovog. O saopštenju Delegacije EU da nijedna zemlja ne može da postane članica Unije ukoliko nije u stanju da garantuje slobodu izražavanja, premijer je kazao da Srbija „garantuje i uvek će garantovati slobodu izražavanja, medijske slobode i kritike”. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA