Najnovije

Evropski parlament rezolucijom za Navalnog, Pusi Rajot i "ljudska prava u Rusiji"

STRAZBUR – Evropski parlament danas je većinom glasova usvojio rezoluciju u kojoj najoštrije osuđuje gušenje ljudskih prava i krivični progon opozicionog lidera Alekseja Navalnog.
EU

EU

U rezoluciji se izražava duboka zabrinutost zbog nedavne odluke ruskih vlasti da niz nevladinih organizacija koje primaju finansijsku pomoć iz inostranstva obeleže kao “strane agente” i ograniče im mogućnost delovanja. Sem toga, EP je posebno osudio uslovnu kaznu od 3,5 godina zatvora zbog navodne pronevere koju je moskovski sud izrekao opozicionom lideru Alekseju Navalnom i bezuslovnu zatvorsku kaznu njegovom bratu Olegu. Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je u svom obraćanju poslanicima istakla da se stanje u vezi sa ljudskim pravima u Rusiji u poslednje vreme drastično pogoršalo i istakla niz primera, od zatvaranja nezavisnih medija i NVO do sudskih presuda Navalnom i članicama grupe “Pusi Rajot”.
Pročitajte još:GLOBAL POST: Amerika gubi ulogu globalnog lidera – zameniće je Rusija
“Suđenje braći Navalni, koje je proteklo bez prisustva novinara i međunarodnih posmatrača otkriva sve mane pravnog sistema u Rusiji”, rekla je Mogerini i podsetila da je u nekoliko navrata javno osudila taj i slične poteze ruskih vlasti. Ona je najavila da će stanje ljudskih prava u Rusiji biti predmet sastanka šefova diplomatija članica EU 19. januara u Briselu i naglasila da se dijalog sa Moskvom o spoljnopolitičkim temama kao što su Ukrajina i Sirija ne može odvojiti od unutrašnje politike koju Rusija vodi prema kritičarima vlasti. Parlament je danas usvojio i rezolucije kojima se osuđuju vlasti Kirgistana zbog zakona kojima se kriminalizuje LGBT populacija i Pakistan zbog usvajanja zakona protiv blasfemije. Rezolucije EP nemaju obavezujući karakter, ali su Evropska komisija i Evropski savet dužni da ih uzmu u obzir prilikom odlučivanja. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA