Najnovije

Ode 'švajcarac' u nebo, a sa njim opet i krediti

CIRIH - Švajcarski frank skočio je na gotovo 30 posto vrednosti u odnosu na evro nakon odluke Centralne banke da ukine minimalni kurs.
'Švajcarac' (Foto: Vikipedija)

'Švajcarac' (Foto: Vikipedija)

Švajcarska centralna banka napustila je trogodišnji minimalni kurs od 1,20 franaka za jedan evro. U haotičnim minutima koji su usledili nakon objave ove odluke, berze su zabeležile porast vrednosti valute, a trenutno se "drži" na oko 1,05 franaka za jedan evro. Takođe, frank je skočio u odnosu na dolar i trenutno se nalazi na 0,88 franaka u odnosu na jedan američki dolar. Minimalni kurs uveden je za vreme precenjenosti švajcarske valute, visokog nivoa nesigurnosti na tržištu, a privremena mera koja je uvedena 2011. godine štitila je ekonomiju od ozbiljne štete. Izvesno je da će se promena vrednosti franka odraziti na kredite koji su vezani za švajcarsku valutu.
Pročitajte još:EVRO NA DNU: Najniži kurs u odnosu na dolar u poslednjih 9 godinaRusija i Iran će trgovati u nacionalnim valutamaVelika geopolitička igra: Kina investira u Latinsku Ameriku 250 milijardi evra!
Izvor: BN televizija

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA