Najnovije

KONUZIN: Istina o NIS-u

MOSKVA - Verovatno najpopularniji strani ambasador u istoriji diplomatije u Srbiji i ruski diplomata Aleksandar Konuzin, za prvi broj dvonedeljnika "Vojvođanske novine" dao je intervju u kome je govorio o budućnosti naše države, pokrajine, aktuelnom trenutku, Južnom toku, borbi za Kosovo i Metohiju, ratu u Ukrajini.
Aleksandar Konuzin (foto Jutjub)

Aleksandar Konuzin (foto Jutjub)

Konuzin se posebno osvrnuo na pokušaj raspirivanja antirusko raspoloženja u Vojvodini nakon problema oko projekta Južni tok, a povodom ranije privatizacije NIS-a. - Rusko – srpski projekti saradnje u naftno-gasnoj industriji od prvih dana njihovog postojanja, bili su objekat najoštrije političke borbe. Znam da odluka za odobrenje tih projekata od zvaničnog Beograda se donosila sa velikim poteškoćama. Glavni protivnici takve saradnje su se nalazili van Srbije, ali delovali su preko svojih poverljivih lica. Ta lica su takođe bila i sastavni deo vlasti. Bio sam prinuđen na najaktivniji način suprotstaviti se protivnicima saradnje između Srbije i Rusije.  Pažljivo sam pratio tok obostranih pregovora. Mišljenja sam da je cena za NIS bila pravedna. Više od toga, potpisivanje kupoprodajnog ugovora se dešavalo u vreme najjače svetske ekonomske krize. Konjunktura je opala. Ali ruska kompanija „Gasprom njeft“ nije odustala od preduzetih obaveza. Za nju je to bilo pogodno, jer je ona računala na rast već posle krize. Ona je imala zadatak da osvoji novo tržište i da postane jedna od vodećih faktora energetske politike u regionu. I taj cilj je bio ostvaren, na obostranu korist Rusije i Srbije. Politizovane histerije protivnika naše saradnje su bili usmereni na preduhitrenje potpisivanje ugovora, kupovinu NIS-a u bescenje i uništavanje kompanije kao tržišnog konkurenta za druge firme u ovom delu Evrope. Slična destruktivna taktika bila je preduzeta za ugrožavanje ostvarenja projekta „Južni Tok“ - objasnio je Konuzin. Čitav intervju možete pročitati u listu "Vojvođanske novine".
Pročitajte još: EKSKLUZIVNO: Počeo napad Novorusije na Debaljcevo!ZAHARČENKO: Povratićemo i Slavjansk i Kramatorsk, to su naši gradovi
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA