Najnovije

Novi model ruskog snajpera MC-116M bolji od većine u svojoj klasi

Najnovija snajperska puška MC-116M, napravljena na bazi sportske puške visoke klase, već se isporučuje MUP-u Rusije. Kako je saopštio zvanični predstavnik kompanije konstruktora – tuljskog Konstruktorskog biroa alata, postoji i dozvola za njen izvoz. 
MC-116M (Foto: mobil2cell.ru.com)

MC-116M (Foto: mobil2cell.ru.com)

Snajperska puška MC-116M izazvala je veliko interesovanje kod predstavnika bezbednosnih resora. NJena glavna prednost je korišćenje kompozitne cevi, ističe ekspert za streljačko naoružanje, tvorac sajta o oružju world.guns.ru Maksim Popenker: "Uzima se čelična cev sa tankim zidovima, dalje se na specijalni način namotava vlakno od kompozitnog materijala. To daje otpornost pri maloj masi i dobroj provodljivosti metala. Smisao ovoga je smanjenje mase i povećanje karakteristika na račun boljeg termičnog efekta, kada se cev brže hladi. To smanjuje habanje materijala, zato što je termičko habanje najkritičnije. Uz pravilno nanošenje kompozitnog materijala, povećava se čvrstoća cevi i smanjuje kolebanje. Time se povećava i tehnička preciznost oružja". Puška MC-116M je namenjena gađanju otvoreno raspoređene žive sile protivnika, kao i specijalnim snajperskim operacijama, koje zahtevaju pogađanje cilja jednim (prvim) visokopreciznim pogotkom. Za razliku od snajperske puške Dragunova (SVD), ovo je oružje druge klase, mada SVD zaslužuje najviše pohvale i po svojim karakteristikama prevazilazi strane analoge. SVD je široko korišćena praktično u svim operacijama sovjetske i ruske armije od trenutka ulaska u naoružanje i bila je izuzetno pouzdan i pogodan obrazac streljačkog oružja. Ipak, najnovija puška MC-116M je instrument za rešavanje posebnih zadataka. Ona osigurava efikasan domet paljbe od 1.200-1.500 metara. Pokazatelj odustpanja prilikom korišćenja visokopreciznih patrona je manji od jedne ugaone minute. Za rad sa MC-116M potreban je visok nivo pripreme strecla, kao i kvalitetne patrone. Ova puška može da bude tražena u bezbednosnim resorima, ističe Maksim Popenker, takvim kao što je sepcijalni odred MUP-a, FSB, FSO, kao i armijski specijalni odredi. Snajperska puška MC-116M je prvobitno izrađena 1997. godine u tuljskom Centralnom konstruktorskom birou sportskog i lovačkog oružja na bazi 7.62-milimetarske sportske puške MC-116 sa jednokratnim punjenjem, koju su uspešno koristili ruski takmičari na meuđunarodnim takmičenjima u streljaštvu. Trenutno se MC-116M proizvodi u Tuli u ogrnaičenom tiražu po specijalnim narudžbinama. Pitanje šta će dalje kupovati bezbednosni resori ostaje otvoreno. Danas nekoliko ruskih kompanija vrši razradu novih vidova streljačkog naoružanja, između ostalog snajperskih puški. Veliko interesovanje izaziva visokoprecizna snajperska puška ORSIS T-5000. Po svojoj preciznosti ona prevazilazi sve ruske i većinu stranih analoga.
Pročitajte još:(VIDEO) Ovaj Kalašnjikov još niste videli: AK-101(NAD)MOĆ: Predstavljamo vam rusku Univerzalnu borbenu platformu T-14 Armata (VIDEO)(VIDEO) Na razaraču koji je obavio najdužu plovidbu u novijoj istoriji Rusije
Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA