Najnovije

Predizborni haos u Grčkoj

ATINA - Nedelju dana pred izbore na kojima Grci, kako upozorava premijer Antonis Samaras, glasaju „ne za partiji već za zemlju u kakvoj zemlji žele da žive”, atmosfera je krajnje napeta. U strahu od „kiparskog scenarija” i zamrzavanja depozita građana, Grci su, prema nekim procenama, poslednjih dana sa računa podigli stotinak miliona evra.
Grčka (Foto: Jutjub printskrin)

Grčka (Foto: Jutjub printskrin)

Tri grčke vodeće banke – „Alfa”,„Eurobank” i „Pireus” – zatražile su posredstvom Centralne banke Grčke pet milijardi evra iz evropskog fonda ELA kako bi mogle da posluju i servisiraju zahteve fizičkih lica i privrede. Očekuje se da će se sa istim zahtevom obratiti i manje banke jer su se sve one u trenutku političke nestabilnosti i pada evra u odnosu na dolar i švajcarski franak suočile sa ozbiljnim problemom likvidnosti. Naravno, postoje i spekulacije da je reč o kampanji vladajuće koalicije koja još jednom pokušava da naciju uplaši scenarijom koji je čeka ukoliko na izborima pobedi radikalna levica Siriza koja u ispitivanjima javnog mnjenja i dalje vodi i smatra se ozbiljnim favoritom na parlamentarnim izborima 25. januara. Prema poslednjem izveštaju kreditne agencije „Fič” ,kreditni rejting Grčke spušten je sa prognoze „stabilan” na „negativan”. „Period političke nestabilnosti doveo je do povećanja rizika kada je reč o kreditnoj sposobnosti Grčke i prema tome svako zvanično finansiranje ali dostup tržištu kapitala se odlaže na nekoliko meseci”, navodi se u izveštaju rejting agencije i ističe da eventualna pobeda radikalne levice celokupnu političku situaciju čini neizvesnom. „Fič” ne očekuje da će neizvesnost potrajati duže od leta ali bez obzira na to ocenjuje da će biti prisutan rizik u daljem finansiranju Grčke kao i opasnost povratka recesije. Agencija podseća da je Grčka godinu završila sa malim privrednim rastom od 0,6 odsto i izražava nadu da će aranžmani nove vlade sa „trojkom” međunarodnih kreditora ostati na snazi jer su oni kakav-takav stimulans. Drugo je pitanje što će zbog razlike u stavovima pregovori „trojke” i levičarske vlade biti mnogo teži i riskantniji. „Fič” podseća da je i sama Siriza delimično ublažila svoje pozicije u odnosu na izbore 2012. i da se sada zalaže za ostanak Grčke u evrozoni, da odbacuje nameru jednostranog raskida aranžmana sa poveriocima ali da traži nove uslove pregovaranja, otpis dela duga, ali da i dalje odbacuje obavezu plaćanja „zelenaškog duga”. Takođe, agencija očekuje da će i program privatizacije biti zaustavljen i da će se borba voditi za povećanje plata u državnom sektoru što sve otežava proces usklađivanja. Lider Sirize Aleksis Cipras koga u Grčkoj smatraju „čovekom promena” signalizira međunarodnim poveriocima da bi, ukoliko pobedi, od velikog značaja bilo ukoliko bi se Grčkoj ostavio rok od šest meseci u okviru koga bi se pregovaralo o novim uslovima. „Ne prepuštajmo zemlju slučaju, promenimo je”, poručio je na predizbornom govoru u Atini i podsetio da je zemlju napustilo 200.000 mladih ljudi i da je njegov zadatak da obezbedi 300.000 novih radnih mesta. Sudeći po poslednjim informacijama iz Brisela, poverioci su i sami spremni na ovakav „prelazni period”. To znači da bi nova vlada dobila šest meseci da stane na noge i završi pregovore sa poveriocima.
Pročitajte još:Turci osvajaju Nemačku k’o Šiptari Kosovo…
Nemačka kancelarka Angela Merkel izražava uverenje da će Cipras sigurno biti spreman da konsoliduje stavove sa evropskim poveriocima, naročito ako je to u interesu zemlje. Međutim, nemački ministar finansija Volfgang Šojble odbacuje svaku mogućnost otpisivanja dela duga i upozorava grčke političare da „iako su izbori, narodu ne obećavaju nerealne stvari i scenarije”. Međutim, „ličnost nedelje” je pristalica Sirize Rahil Makri koja je izjavila da „u slučaju potrebe, Grčka može sama da odštampa 100 milijardi evra”. Objašnjavajući svoj stav koji je izazvao burne reakcije i od koga se Sirize ogradila, Rahil je precizirala da, prema odredbama Evropske centralne banke, svaka centralna regionalna banka može da odštampa evre u slučaju ugrožene likvidnosti. Zlonamernici su odmah podsetili da to lepo zvuči, ali „šta vredi kad Grčka nema para za boju i papir za štampanje evra”. Izvor: Politika (Jasmina Pavlović-Stamenić)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA