Najnovije

Lukavo: Imigranti se krijumčare novom metodom koja igra na kartu saosećanja

BRISEL - Evropska unija obećala je danas da će pokrenuti borbu protiv novog metoda trgovaca ljudima, da ostavljaju "brodove duhove" pune migranata, nadomak evropskih obala.
Imigranti koji kriminalnim putem ulaze u Evropu (Foto: bisserjeta.com)

Imigranti koji kriminalnim putem ulaze u Evropu (Foto: bisserjeta.com)

Evropska komisija izdala je ovo saopštenje pošsto je "pomno pratila događaje" vezane za dva broda ostavljena bez posade, s više stotina migranata, u blizini obale Italije. Brodovi "Blu skaj Em" i "Ezadin", na kojima se nalazilo najmanje 700, odnosno 450 migranata, ostavljeni su poslednja dva dana, a italijanska vojska i obalska straža preduzele su akcije spasavanja, pošto su dobili poziv za pomoć. "Spasavanje broda "Blu skaj Em" pre dva dana i "Ezadina" danas, pokazalo je da krijumčari ljudima nalaze nove načine da uđu na teritoriju EU. Da bismo sprečili ovakve događaje i zaštitili živote migranata, da bismo se izborili s krijumčarenjem, postavićemo u 2015. kao jedan od prioriteta na svojoj agendi omogućavanje uređene migracije", navodi se u saopštenju EK. Odgovornost za nadgledanje evropskih južnih obala u teoriji je na "Tritonu", multinacionalnoj operaciji koju vodi evropska agencija "Fronteks". U praksi, međutim, većinu operacija spasavanja izvodi italijanska obalska straža, navodi AFP. Pripadnici obalske straže uspeli su danas da preuzmu kontrolu nad trgovačkim brodom bez posade pošto su na njega sleteli helikopterom koji je poslat u akciju spasavanja migranata. Na brodu "Ezadin", koji plovi pod zastavom Sijera Leonea trenutno udaljenom 60 kilometara od jugoistočne obale, nalazi se oko 450 migranata. Jedna žena migrant na brodu rekla je pripadnicima obalske straže "Mi smo sami i nemamo nikoga da nam pomogne". Brod se kretao ka obali Italije, ali mu je nestalo goriva, rekao Marini. Portparol obalske straže je rekao da još nije poznata nacionalnost migranata,ali da na brodu ima žene i dece.
Pročitajte još:EU u panici: Kriza u Grčkoj će izazvati haos u uniji kažu njeni zvaničnici!Šta kao svoj najveći uspeh u 2014. godini vide Putin, Obama, Asad, Merkelova, Oland i Kim DŽong Un?
Nova drama na moru, usledila je dva dana pošto su italijanski mornari presreli brod "Blu skaj Em" pod zastavom Moldavije s najmanje 700 migranata, uglavnom iz Sirije, koji se vođen autopilotom kretao ka stenama jugoistočne obale Italije. Italijanske vlasti spasle su 2.300 ljudi sa brodova na uzburkanom moru tokom Božićnih praznika, čime je broj registrovanih migranata iz zemalja severne Afrike na italijanskom tlu ove godine premašio broj od 170.000. Desetine hiljada imigranata i izbeglica, od kojih većina beži od konflikta ili siromaštva na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji, pokušavaju svake godine da stignu do Evropske unije i upućuju se opasnim putem morem ka Italiji ili Grčkoj. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA