Najnovije

Počinje trka u supersoničnom naoružanju koja vodi u nuklearnu eskalaciju

VAŠINTON- Pojava hipersoničnog naoružanja stvoriće uslove za novu trku u naoružanju i povući za sobom i rizik dalje nuklearne eskalacije - upozorio je Robert Farli, docent Škole za diplomatiju i međunarodnu trgovinu „Paterson“.
Nova oružana trka (Foto: militaryparitet.com)

Nova oružana trka (Foto: militaryparitet.com)

U autorskom tekstu objavljenom u The National Interest, on je prvo ukazao da na hipersoničnom oružju trenutno rade SAD, Rusija, Kina i Indija, pa naglasio: „SAD prave hipersonično oružje iz dva razloga. Prvo zato što žele da ljude ubijaju brzo i bez rizika izbijanja termonuklearnog rata. A drugo: zato da bi imale da čime probijaju odbrambene sisteme konkurenata koji su im ravni“. Farli je svojim čitaocima predočio da hipersonično oružje pripada klasi udarnog oružja visoke preciznosti na velimim udaljenostima i da razvija brzine iznad 5 Maha. Odnosno: da je to oružje sasvim nove klase kojoj ne pripadaju ni krstareće rakete „Tomahavk“, ni sistemi Advanced Gun System. Hipersoničnim oružjem se, po njegovoj proceni, mogu smatrati balističke rakete srednjeg dometa sa preciznim navođenjem na cilj, a takvim raketama raspolažu i Rusija i Kina. Vašington želi - uveren ja Farli - „oružje koje može da brzo i sigurno uništi svakoga i svuda“.
Pročitajte još:EU u panici: Kriza u Grčkoj će izazvati haos u uniji kažu njeni zvaničnici!Šta kao svoj najveći uspeh u 2014. godini vide Putin, Obama, Asad, Merkelova, Oland i Kim DŽong Un?
„Rusija i Kina - naglasio je Farli - imaju druge motive. Rusi su svesni privlačnosti takvog oružja, ali im ono nije potrebno radi udara po bilo kome na bilo kojoj tački na planeti. Rusija i Kina žele da idu ukorak sa SAD i da mogu da postave efikasan sistem zaštite“. Sve su ovo pretpostavke, podvlači američki vojni ekspert - za otpočinjanje nove trke u naoružćanju. Ovoga puta u sferi hipersoničnog naoružanja. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA