Najnovije

Poljska traži doslednost u anti-ruskim sankcijama

VARŠAVA- Šef poljske diplomatije Gžegož Šetina ocenio je da samo dosledna solidarna reakcija Zapada i sankcije mogu da zaustave Rusiju, ali da još nije došlo vreme da ona sedne za sto i da će svet morati još neko vreme da sačeka.
Poljska protiv Rusije (Foto: Theageofnepotism.com)

Poljska protiv Rusije (Foto: Theageofnepotism.com)

Gžegož Šetina je rekao da niko ne želi da uništi i unesreći Rusiju, ali da Rusi moraju da postanu svesni da jezik diplomatije, vođenja politike, rešavanja sukoba nije jezik karabina. "Rusi danas još nisu došli do tačke kada bi hteli da razgovaraju. Nije ovo vreme u kojem Rusija očekuje plan rešenja problema. To će još potrajati", rekao je Šetina poljskoj televiziji TVN24, prenosi Beta. Poljski ministar očekuje da će sankcije Zapada Rusiji trajati još mesecima i naglasio da samo od reakcije sveta zavisi gde će se zaustaviti apetiti Rusije. "Poslednjih meseci se vidi da ekipa koja vlada Rusijom sanja o tome da ponovo bude sila. (Ruski predsednik Vladimir) Putin je više puta govorio da je Rusija ostala isključena iz statusa sile i da je vladao red dok je postojala bipolarna podela sveta", rekao je Šetina.
Pročitajte još:EU u panici: Kriza u Grčkoj će izazvati haos u uniji kažu njeni zvaničnici!Šta kao svoj najveći uspeh u 2014. godini vide Putin, Obama, Asad, Merkelova, Oland i Kim DŽong Un?
Šef poljske diplomatije izjavio je da o tome gde završava apetit Rusije odlučuje samo svet i njegova reakcija. "To što se desilo tokom aneksije Krima, to što se dešava danas u Lugansku i Donjecku pokazuje da je samo odlučan, solidaran stav zemalja slobodnog sveta u stanju da ograniči apetit ili ambicije Rusa. Reakcija sveta na poteze Rusije, dosledno uvedene i održavane sankcije ili cena nafte sada, nakon nekoliko meseci, pokazuju da Putin mora da računa na posledice ako napravi korak dalje", rekao je Gžegož Šetina. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA