Najnovije

Sunovrat ekonomije: Srbija ima najmanji promet na tržištu kapitala od 2000. godine!

BEOGRAD – Kraj 2014. godine srpsko tržište kapitala dočekalo je s rekordnim rastom vrednosti indeksnih pokazatelja u poslednjih šest godina, ali istovremeno i s najmanjom ukupnom vrednošću prometa od 2000. godine, saopštila je Beogradska berza.
Loše nam se piše (Foto: selectfactoring.co.uk)

Loše nam se piše (Foto: selectfactoring.co.uk)

Vrednost prometa na Beogradskoj berzi prošle godine bila je oko 20 milijardi dinara, odnosno 172 miliona evra. Rast vrednosti indeksnog pokazatelja BELEX15 iznosio je oko 17,6 odsto, a BELEXline približno 19,6 odsto. U poređenju sa indeksima berzi u regionu, približan rast ostvario je samo indeks LJubljanske berze, SBI20, čija je vrednost prošle godine porasla za oko 18,9 odsto. Najlikvidnije hartije na tržištu kapitala u Srbiji bile su akcije AIK banke iz Niša i Naftne industrije Srbije. Ukupan promet akcijama te dve kompanije u 2014. godini iznosio je više od pet milijardi dinara.
Pročitajte još:Šešelj: Srbija treba da uđe u Carinsku uniju i u ODKB, Zapad je Vučića već otpisao
Pojedinačni promet veći od jedne milijarde dinara, pored tih hartija, zabeležile su i akcije kompanije Bambi iz Požarevca, Luke Dunav iz Pančeva i beogradskog Imleka. Vrednost akcija Aerodroma „Nikola Tesla” je skoro udvostručena u odnosu na 2013. godinu i iznosila je na kraju godine 942 dinara. Izvor: Beta

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA