Najnovije

Vulin: Godina borbe protiv nezaposlenosti

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin očekuje da će ovo biti godina borbe za povećanje zapošljavanja, posebno mladih ljudi i da će mere koje je vlada preduzela lane biti vidljive krajem 2015.
Vulin - lider Pokreta socijalista (Foto: Jutjub printskrin)

Vulin - lider Pokreta socijalista (Foto: Jutjub printskrin)

"Krajem 2015, će bez sumnje, mere biti vidljive. Najpre, mi ćemo rešiti problem preduzeća u restruktuiranju. Svake godine smo odvajali 708 miliona evra samo za preduzeća u restruktuiranju, a sada to više neće biti slučaj", rekao je ministar istakavši da radnici nisu ostavljeni na ulici. "Obezbedili smo im odgovarajući socijalni program, otpremnine, penzije, ili kako se već ko odlučio", rekao je Vulin za Tanjug. Efekti svih ušteda, na penzijama, platama, beneficiranom radnom stažu, biće vidljivi za godinu dana, dodao je on. Merama aktivne politike zapošljavanja NSZ biće obuhvaćeni radnici u preduzećima u restrukturiranju, ukazao je Vulin i podsetio da će ta služba ove godine imati više sredstava na raspolaganju u odnosu na prethodnu. Za mere aktivne politike zapošljavanja NSZ, kaže, opredeljeno je 2,8 milijarde dinara, i još 500 miliona za osobe sa invaliditetom. "Mislimo da ćemo sa time moći da zbrinemo oko 130.000 ljudi, koji će se na ovaj ili na onaj način naći u komunikaciji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje", rekao je Vulin. "Niko od ljudi, koji postaju višak u smislu radnog angažovanja, neće otići na ulicu bez otpremnine i odgovarajućeg socijalnog paketa", poručio je ministar Vulin ističući i da je važno da se vidi koja od tih preduzeća će uspeti da nađu strateškog partnera ili da budu privatizovana. Mi smo obezbedili u tranzicionom fondu, koji će se prvenstveno odnositi na ova preduzeća 16 milijardi dinara, a nastojaće se u tome da što veći broj preduzeća bude spašen, dodao je ministar. Već sada je primetan "prirodni odliv", odnosno povećan broj onih koji su podneli zahtev za penzionisanje usled izmena zakona o PIO koji je praktično s prvim danom nove godine stupio na snagu.
Pročitajte još:Šešelj: Preuzećemo SPS, a Dačić ide u Zabelu!
Govoreći o stopi nezaposlenosti koja je krajem protekle godine iznosila 17,6 odsto, Vulin je kazao da nijedno ministarstvo samo ne može da se izbori sa problemom nezaposlenosti, ali država i društvo celokupno, itekako može. "Uspeli smo da smanjimo nezaposlenost na 17,6 procenata, što smatramo da je još uvek previsoko, ali je itekako dobar rezultat s obzirom da smo 2012. godine zatekli nezaposlenost od 25,6 procenata", rekao je Vulin. Ove godine vodiće se računa da se što više novca uloži u zapošljavanje mladih, pa je zato uveden paket stručne prakse, za koji će Nacionalna služba za zapošljavanje plaćati deo zarade mladima koji nemaju iskustvo, a hoće da rade, a poslodavac će biti dužan da još šest meseci zadrži osobu na poslu. "Postoji niz planova kako ćemo da se borimo za nezaposlenošću. Za sve one koji su sumnjali u procenat nezaposlenosti, podsetiću da je PIO fond zabeležio porast naplate doprinosa od devet procenata što je gotovo identičan procenat u smislu smanjenja nezaposlenosti u odnosu na prošlu godinu, i ti podaci su više nego jasni" , precizirao je Vulin. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA