Najnovije

Pala predsednička palata u Jemenu

SANA - Sukob u strateški važnoj zemlji Bliskog istoka se i dalje rasplamsava. Najsiromašnija zemlja regiona nestabilna je od svrgavanja predsednika Alija Abdulaha Saleha 2011. godine, u okviru "Arapskog proleća".
Šiitska milicija kontroliše glavni grad Jemena (Foto: JuTjub printskrin)

Šiitska milicija kontroliše glavni grad Jemena (Foto: JuTjub printskrin)

Jemen, siromašna ali strateški važna zemlja za SAD i zalivske države, juče je bila u centru pažnje posle najnovijih sukoba između vojske i boraca grupe Huti, šiitske pobunjeničke grupe poznate i pod nazivom Ansar Alah (Božji sledbenici). Šiitski pobunjenici su zauzeli državnu novinsku agenciju i televiziju, a izveden je i napad na kolonu vozila u kojoj je bio premijer Jemena. Očevici kažu da se na ulicama nalaze tela poginulih, da su čuli pucnjavu iz mitraljeza i da su padale bombe oko palate, iz koje se dizao crni dim. Huti, koji čine oko 30 odsto stanovništva, prošlog septembra su zauzeli velike delove Jemena, uključujući glavni grad Sanu. Sunitska Saudijska Arabija veruje da pobunjenike vojno, finansijski i politički podržava šiitski Iran, što i Teheran i Huti demantuju. Jemen zauzima strateški položaj pošto se na severu graniči sa Saudijskom Arabijom, glavnim izvoznikom nafte, dok na jugu izlazi na Adenski zaliv, ključnu rutu pomorskog transporta. Najsiromašnija zemlja na Bliskom istoku (od 25 miliona stanovnika, 10 miliona je na ivici siromaštva i gladi) nestabilna je od svrgavanja predsednika Alija Abdulaha Saleha 2011. godine, u okviru "Arapskog proleća". Čini se da Huti i Al kaida pokušavaju da popune vakuum nastao u vlasti. Proteklih godina, Jemen je bio poprište žestokih sukoba između vladinih snaga i Hutija na severu, ali i separatističkog pokreta na jugu zemlje. Pored toga, zemlju potresaju i okršaji suparničkih plemena i paravojnih formacija, kao i napadi Al kaide. Zapadna štampa naziva Jemen "zemljom koja izvozi terorizam", a Vašington smatra da je Al kaida tu najaktivnija.
Pročitajte još:Zašto u Srbiji niko ne žali mrtve u Jemenu i Avganistanu, već samo u Francuskoj(FOTO) 200 mrtvih u sukobima u JemenuVođa Al Kaide ‘kalio zanat’ u Bosni
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA