Najnovije

U Ukrajini počela nova mobilizacija, po potrebi biće pozvane i žene starosti od 25 do 50 godina

Zakon o delimičnoj mobilizaciji u Ukrajini, objavljen u listu „Glas Ukrajine“ od 20. januara, stupio je na snagu. Ukupno u 2015. moglo bi da bude mobilisano oko 104 hiljade ljudi.
Ukrajinska vojska, (Foto: Rusvesna)

Ukrajinska vojska, (Foto: Rusvesna)

U 2015., mobilizacija će biti obavljena u tri faze, za 210 dana. Još dve su planirane u aprilu i junu. „Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja,“ - kaže se u dokumentu. 15. januara, Vrhovna Rada Ukrajine odobrila je predlog zakona o delimičnoj mobilizaciji u 2015. 19. januara, Porošenko ga je potpisao. Prema tom dokumentu, u 2015., mobilizacija će biti obavljena u tri faze za 210 dana. 20.januara počinje prva faza mobilizacije od 90 dana, u aprilu - druga od 60 dana i u junu - treća, takođe u trajanju od 60 dana. Ovo je četvrti talas mobilizacije u Ukrajini. Prva tri su obavljena 2014. godine. 14. januara Porošenko je rekao da niko od regruta neće biti poslat u zonu „antiterorističke operacije u Donbas.“ Ministar odbrane Stepan Poltorak rekao je ranije da samo u 2015. moglo bi da bude mobilisano oko 104.000 ljudi. Tokom tekuće godine će biti pozvano oko 50 hiljada građana. Mobilizacijom neće biti obuhvaćene određene kategorije vojne službe - posebno nepodobnih iz zdravstvenih razloga, studenati i diplomaci, sveštenici, roditelji troje ili više dece, stanovnicima teritorija izvan kontrole ukrajinskih vlasti. Predstavnik Generalštaba Ukrajine Volodimir Talalai rekao je da onaj koji izbegava vojnu obavezu u Ukrajini suočava sa kaznom od dve do pet godina zatvora. Prema njegovim rečima, ako bude potrebno, u vojsku će se zvati i žene starosti od 25 do 50 godina. Iz Porošenkove administracije su izjavili da svi zvaničnici i poslanici podležu mobilizaciji.
Pročitajte još:Štab ustanika DNR: Za poslednjih 24 časa poginulo 40 pripadnika snaga bezbednostiUlične borbe u Avdejevki, počelo „lomljenje odbrane Mariupolja”
Izvor: Rusvesna.su/ Srbi na okup

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA