Najnovije

MOĆ I NEMOĆ: Svet je izgubio kontekst - potraga u Davosu za novim!

DAVOS - 45. put se održava tradicionalni Svetski ekonomski forum u švajcarskom planinskom odmaralištu Davos. Tamo se okupila intelektualna, ekonomska i politička elita sveta. Glavna tema foruma, koji će se održavati od 21. do 24. januara je „Novi g
Svetski ekonomski forum (Foto: TheNextWeb)

Svetski ekonomski forum (Foto: TheNextWeb)

Kako je ironično primetio nemački list "Der Tagesspiegel" maglovite formulacije tema za diskusije već su postale "lična karta" Davoskih sastanaka. Tako, podseća časopis, dnevni red foruma 2006.godine dobio je ime "Kreativni imperativ". A četiri godine pre toga učesnici su vodili veliku polemiku oko teme "Opšta pravila za novu realnost". Može li se sadašanja formulacija smatrati razumljivijom i konkretnijom?

"Globalni kontekst" o kojem predstoji da razmisle svi koji su se okupili u švajcarskim Alpima, uopšte ne podseća na planinski bistro plavo nebo. Prema anketi koju je sprovela agencija "Global CEO survey" u 77 država sveta, sa svojim sedištem u Londonu, svega trećina od 1300 šefova velikih preduzeća koji su učestvovali u anketi, očekuje oživaljavanje svetske ekonomije. U Evropi u to veruje svega 16% top-menadžera.

Analitičari govore o pretnji novog talasa krize evra, što za sobom povlači i rast nezaposlenosti. Povećava se jaz između bogatih i siromašnih. Kako je izjavila izvršna direktorka međunarodne humanitarne organizacije "Oxfam" Vini Bijanima, koja takođe učestvuje u radu Davoskog foruma- u bliskoj budućnosti 1% superbogatih će posedovati takvo bogatstvo, koje će ukupno posedovati ostalih 99% stanovništva. Socijalne posledice su jasne.
Pročitajte još:NATO opet poručio Moskvi: Povucite se iz Ukrajine!

Povodom aktuelnog susreta, šef odeljenja država i regiona Instituta Evrope, kandidat ekonomskih nauka

Vladislav Belov ima malo optimizma:

Biće mnogo opštih izjava, govori Belov. Kako je neophodno nešto uraditi, doneti nekakve mere u okviru svetske ekonomije. Ali, nikakve konkretne, nove ideje ne očekujem. Mi nastavljamo naš "roman" u Rusiji i ostajemo tu gde jesmo. Sve se svodi na dijalog, na naše prisustvo na različitim forumima, susretima, gde nas očekuju ili ne. Ali, to je već pitanje rešavanja konkretnih problema.

Interesantno je da je među već pomenutom intelektualnom elitom i ukrajinski predsednik Petar Porošenko. Istina, studenti Ciriškog univerziteta, a pred kojima je on želeo da nastupa, rešili su da izvižde Porošenka. Jedna devojka je viknula da "ne želi da sluša čoveka koji ubija decu!" i izašla napolje. To je kontekst Davosa 2015.godine. On nije konačan. Dopisivaće ovaj kontekst neki novi mladi ljudi. Kao na primer oni koji su u znak protesta izašli iz sale u Cirihu.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA