Najnovije

Ustaški zločinac Glavaš na slobodi

MOSTAR - Osuđeni za ratne zločine Branimir Glavaš izašao je iz zatvora u Mostaru, pošto je Sud BiH doneo rešenje o "prekidanju izvršenja zatvorske kazne", nakon odluke Ustavnog suda Hrvatske da mu ukine presudu za zločine nad srpskim civilima u Osijeku.
Branimir Glavaš (Foto: Jutjub printskrin)

Branimir Glavaš (Foto: Jutjub printskrin)

Branimir Glavaš kaže da njegov izlazak iz zatvora označava "prvi korak ka dokazivanju njegove nevinosti" i "čistoće Domovinskog rata". Glavaš je nakon puštanja iz zatvora nakon četiri godine izdržavanja kazne, pozvao novinare na druženje u Hotelu Ero. Kazao je da mu je "ostalo još nešto ušteđevine" i dodao da će sa svojim advokatima dogovoriti sledeće pravne poteze u kući koju je sagradio u mestu Drinovci kod Gruda u Hercegovini. Branimir Glavaš ima državljanstvo Hrvatske i BiH, a pristao je da zatvorsku kaznu izdržava u BiH pošto je ga je Vrhovni sud Hrvatske 2010. godine osudio na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima 1991. godine u Osijeku, prenosi Beta. Danas je "prekinuto izvršenje zatvorske kazne Branimiru Glavašu, koja je izrečena pravosnažnom presudom Suda BiH od 20. septembra 2010, do dostavljanja nove pravosnažne presude države", navodi se u odluci Suda BiH. Protiv tog rešenja žalba je moguća u roku od tri dana. Hrvatski Ustavni sud ukinuo je 12. januara pravosnažnu presudu Vrhovnog suda, kojom je Glavaš osuđen i zatražio da se postupak ponovi. Zagrebački Županijski sud raspisao je 16. januara poternicu za Glavašem, jer je protiv njega na snazi nepravosnažna presuda na osnovu koje mu je ranije određen pritvor. To znači da će, ako pređe na hrvatsku teritoriju posle puštanja iz zatvora u Mostaru, biti uhapšen. Glavaš je ranije izjavio da će "radije nevin robijati osam godina u Zenici nego ijedan jedini dan politički presuđen u hrvatskom kazamatu". Pokret socijalista osudio je odluku o oslobađanju Branimira Glavša. "Odluka sudskih vlasti BiH da se ustaški komadant Osjeka Branimir Glavaš pusti na slobodu je nastavak politike po kojoj ima srpskih izbeglica, ali nema onih koji su ih proterali i ima zločina nad Srbima, ali nema onih koji su zločine činili", navodi se u saopštenju te stranke. Pokret socijalista očekuje da EU i OEBS osude postupak sudskih vlasti u BiH, zbog porodica žrtava Glavaševih zločina, "svih proteranih, svih pobijenih".

Pročitajte još:

Ustaški zločinac Glavaš preko Fejsbuka svedocima preti smrću! Ustaški zločinac Glavaš najveći zemljoposednik u Srbiji Dok Hrvati hapse zbog naše trobojke, srpski mediji brane Kolindino „poštenje“
Policija istražuje pretnju smrću koja se pojavila na Fejsbuk stranici Branimira Glavaša, potvrđeno je za hrvatskom portalu Indeks. "Policija sprovodi istragu i utvrđuje da postoje elementi kaznenog dela u navedenom slučaju. S obzirom na odredbu Zakona o kaznenom postupku o tajnost istrage, nismo u mogućnosti da damo više informacija", navedeno je u odgovoru policije zagrebačkom portalu. U subotu se na Glavaševoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, koju održava njegov sin Filip, pojavila poruka koja se može protumačiti kao pretnja smrću svedocima protiv lidera HDSSB-a, navodi Indeks.
Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA