Najnovije

Putin u poseti Orbanu uprkos protivljenju EU

BUDIMPEŠTA - Premijer Mađarske Viktor Orban primiće Vladimira Putina u februaru, bez obzira na odluku EU da ne održava redovne bilateralne susrete sa ruskim predsednikom, piše EU Obzerver.
Orban i Putin u Kremlju 2013. (Foto: glav.su)

Orban i Putin u Kremlju 2013. (Foto: glav.su)

Ruski predsednik Vladimir Putin dolazi u radnu posetu Mađarskoj 17. februara, saopštio je sinoć na nacionalnoj televiziji mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Time ruski šef države uzvraća lanjsku posetu Rusiji predsednika vlade Mađarske Viktora Orbana. Teme razgovora su, kako je najavio šef mađarske diplomatije, bilateralni politički i ekonomski odnosi, pitanja energetske bezbednosti i oružani sukob u Ukrajini. Prema pisanju mađarske štampe, prvobitno je bilo predviđeno da Putin dođe u Budimpštu u martu – mesec dana posle posete Mađarskoj nemačke kancelartke Angele Merkel predviđene za 2. februar. Promena termina nije zvanično obrazložena ali ima mišljenja da Orban nastoji da uključi što brže Mađarsku u “više spratove” evropske politike kao aktivnog člana i faktora u EU, koji ima velike ekonomske i političke interese za dobre odnose s Rusijom i rešavanje konflikta u susednoj Ukrajini. Ruski predsednik je poslednji put posetio Mađarsku krajem februara 2006, u vreme vlade socijalističkog premijera Ferenca Đurčanija. Početkom ove godine Orbanova vlada se sa ruskom stranom dogovorila o zajedničkom projektu proširenja kapaciteta mađarske nuklearke u Paksu.
Pročitajte još:Protest protiv Orbana „zbog približavanja Rusiji“Orban žestoko udario na Ameriku, preti li konačni razlaz?ORBAN: Amerikanci koriste konflikt u Ukrajini za jačanje svog uticaja u Evropi
Izvor: balkanmagazin.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA