Najnovije

Ukrajina pojačava borbenu sposobnost i uvodi nove mere pritisaka na Rusiju

KIJEV - Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO) doneo je "kompleks rešenja o jačanju odbrambene sposobnosti države i stvaranju vojno-civilne administracije", kaže se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu SNBO.
Petro Porošenko (Foto: president.gov.ua)

Petro Porošenko (Foto: president.gov.ua)

U saopštenju se govori da, radi "jačanja pritiska na Rusiju", Ukrajina će na svojoj teritoriji u obaveznom poretku primenjivati sankcije, uvedene od strane zemalja EU, Švajcarske konferencije, SAD i zemalja G7. Bez konkretnih podataka izjavljeno je da je SNBO "uneo predlog o njihovom pooštravanju". Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas na sednici nacionalnog Saveta za bezbednost i odbranu da Ukrajina ostaje privržena dogovorima iz Minska. "Mi nećemo dozvoliti rušenje dogovora iz Minska. Sve treba da se zasniva isključivo na njima", rekao je Porošenko, dodajući da je potrebno da se osigura njihova implementacija, između ostalog i u okviru Kontakt-grupe. Porošenko je rekao da su za Kijev prioritet "poštovanje režima prekida vatre, oslobađanje zarobljenika, povlačenje strane vojske, zatvaranje granice i početak političkog procesa deeskalacije i rešavanje stanja", što je i u skladu sa dogovorima iz Minska, preneo je Ukrinform. UNN prenosi Porošenkovu izjavu da po tim dogovorima aerodrom u Donjecku treba da bude demilitarizovana zona. Učesnici sednice SNBO minutom ćutanja odali poštu poginulima u Marijupolju, gradu na jugoistoku Donjecke oblasti na Azovskom moru, gde je juče poginulo 30 ljudi a ranjeno 95. Porošenko je, takođe, najavio d aće se šefovi diplomatije EU i Ukrajine sresti sutra. "Sutra treba da bude održano zasedanje ministara inostranih poslova EU, gde će biti koordinisani postupci za osiguranje bezbednosti Ukrajine i pojačanju pritiska na Rusiju", kazao je predsednik Ukrajine.
Pročitajte još:Nešto spremaju: Ukrajina inicirala hitnu sednicu NATO-aU toku operacija opkoljavanja 8.000 UkrajinacaRUSKO JEDINSTVO: Ovako su se ruski turisti obračunali sa Ukrajincima i zapadnjacima na emiratskoj plaži
Izvor: Glas Rusije / Dnevnik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA