Najnovije

Demokratija ili fašizam u EU: U Letoniji uvedene kazne za one koji progovore na ruskom jeziku

Na ulicama Letonije više se neće čuti ruski jezik. Zvaničnog zakona za sada nema, ali sankcije, pri tome prilično stroge, već su uvedene.
Foto: letnews

Foto: letnews

Onaj ko sebi dozvoli da na ulici govori ruski, platiće kaznu. Kako može da se zabrani jezik kojim govori četvrtina stanovništva zemlje? Letonija namerava da krene stopama Ukrajine. Pri tome, Ukrajinu su upozoravali da ne ide protiv ruskog jezika, ali oni su sami sebe intenzivno uništavali. Ima da umremo, ali ćemo to uraditi. Irska je 90-ih godina govorila Estoncima, Litvancima i Letoncima kakvo je njeno iskustvo, upozoravala ih da su u prvoj deceniji 20. veka pokušavali da zabrane engleski na svojoj teritoriji i uvedu obrazovanje, između ostalog visoko, na irskom, ali su na vreme shvatili da će lišiti svoju omladinu mogućnosti da izučava svet, nauku i kulturu u velikom obimu. Oni su odustali od tog bezumlja. Pooštravanje jezičke politike u Letoniji, Litvaniji i Estoniji vrši se od početka 90-ih. To nije borba za nacionalnu državu, već ciljana asimilacija ruskog stanovništva, smatra ekspert za međunarodne poslove, stručnjak za baltičke zemlje, bivši saradnik MSP-a Rusije Mihail Demurin. - U tom periodu se pojavila parola: nije nam važno da znate letonski, važno nam je da znate svoje mesto. Rusi su ustali protiv te politike, ali nažalost, ove kampanje, od kojih je jedna vođena u okviru stupanja Letonije u EU, nisu dobile potrebnu podršku iz Rusije. Prema rečima Mihaila Demurina, svaki intiligentni čovek koji uporedi obim svetskih znanja koja postoje na ruskom i letonskom, shvata koliko su to različiti nivoi. Primoravati stanovništvo da bude oštećeno, presekavši mu dostup ogromnom obimu znanja koja postoje na ruskom, to je divljaštvo. - Ovde postoji vrlo ozbiljan problem besperspektivnosti savremene političke linije koja se vodi od kraja 80-ih godina. Nacionalne snage pribaltičkih zemalja su istakle ideju obnove nacionalnog indentiteta i nacionalne svesti. Ali „sponzori“ realizacije, ne politčkog, već kulturnog kursa, kako su ga oni odredili, bili su američki globalisti i zapadnoevropski liberali. LJudi koji su postavili sebi zadatak da formiraju globalni svet, gde nacionalni čovek nije potreban, već samo potrošač, kao bespolno biće bez nacije, podložno manipulaciji usled odsustva kulture. Eto kako oni počinju da obnavljaju nacionalnu svest u Letoniji, Litvaniji, Estoniji i Ukrajini. Ove takozvane nacionalne snage koje su lišile republiku ogromnog dela njene kulture i obrazovanja, nikako ne mogu da podnesu izveštaj za poslednjih 20 godina. To govori o tome da je takav kurs nepravilan. A svi „sponzorski“ američko-zapadni projekti su antiruski. Tako da, u celini, istiskivanje ruskog jezika iz Baltika je dobijeni zadatak iz inostranstva, koji je potpuno destruktivan i politički motivisan, rezimira Mihail Demurin.
Pročitajte još:(VIDEO) Karta borbenih dejstava u Novorusiji za 25.1.2015.ROGOZIN: Ni buduća američka PRO ne može ugroziti strateški potencijal Rusije
Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA