Najnovije

FBI uhapsio ruskog špijuna u NJujorku

NJUJORK - Američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio je danas da je u NJujorku uhapšen jedan ruski špijun, osumnjičen da je bio član mreže koja je pokušavala da prikupi ekonomske podatke i regrutuje NJujorčane da špijuniraju za Rusiju. Jevgenij Burjakov, zvani Ženja, uhapšen je jutros u njujorškom kvartu Bronks.
Kip Slobode (Foto. wbrz.com)

Kip Slobode (Foto. wbrz.com)

On se predstavljao da radi za jednu rusku banku, saopštilo je američko ministarstvo pravde i navelo da su dvojica njegovih navodnih saučesnika iz iste mreže, koji su zaštićeni diplomatskim imunitetom, napustili SAD. Dvojica saučesnika identifikovani su kao Igor Sporjišev i Viktor Podobnij. Prvi je bio komercijalni predstavnik Rusije u NJujorku od novembra 2010. do novembra 2014, a drugi je bio ataše u stalnoj misiji Rusije pri Ujedinjenim nacijama od decembra 2012. do septembra 2013, prema podacima američkog ministarstva pravde.
Pročitajte još:INFORMACIONI RAT: Zapadne bajke o Rusiji, Ukrajini i SAD
Ministarstvo pravde je navelo da su njih dvojica, pošto su zvanično radili za Rusiju, izuzeti od obaveze da obaveste američko ministarstvo o pravoj prirodi njihovog posla, ali to izuzeće im ne dozvoljava da sarađuju sa Burjakovim ili da mu pomažu u njegovom delovanju kao neregistrovani agent Rusije u SAD. Sporjišev i Podobnij su imali za zadatak da pokušaju da regrutuju stanovnike NJujorka da postanu obaveštajni izvor za Rusiju i da zaduže Burjakova da prikuplja podatke i prenosi svoje izveštaje Moskvi. Među temama na kojima su radili su potencijalne američke sankcije ruskim bankama i napori SAD da razviju alternativne izvore energije, navelo američko ministarstvo pravde. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA