Najnovije

Ko je žena čije oslobađanje traži ISIL i zašto im je bitna?

Jedan od talaca Islamske države je japanski novinar Kenji Goto. U javnosti se pojavio audio snimak u kojoj zarobljenik objašnjava da bi njegov život mogao biti spašen ako se oslobodi žena po imenu Sajida al-Rishawi.
Foto: Si En En printskrin

Foto: Si En En printskrin

Audio snimak vrti se dok u pozadini stoji fotografija novinara koji u rukama drži sliku obezglavljenog tela svog sunarodnika, prenosi novinska agencija Patria. Ko je ta žena i zašto je ISIL-u toliko bitna pitanja su kojih se dotakao Si En En. Reč je o ženi čiji se opasač sa bombama nije aktivirao u nizu inače smrtonosnih terorističkih napada na jordanske hotele 2005. godine. Teroristi Islamske države nazivaju je ‘zatvorenom sestrom’ i traže njeno oslobađanje u zamenu za oslobađanje japanskog novinara. Podsetimo, pre nekoliko dana ISIL je zahtevao od japanske vlade isplatu 200 miliona dolara u roku 72 sata u zamenu za oslobađanja talaca. Sada traže oslobađanje Sajida al-Rishawi. NJu drže jordanske vlasti i u javnosti nije viđena devet godina. U televizijskom priznanju krajem 2005. godine smireno je ispričala kako je pokušala učestvovati u nizu terorističkih napada u kojima je poginulo najmanje 57 ljudi. NJen suprug detonirao je bombu, što njoj nije pošlo za rukom, a 2006. godine osuđena je na smrt. Međutim iste godine u Jordanu je proglašen  moratorijum na smrtnu kaznu. Smaknuća su nastavljena prošli mesec. Nakon napada objasnila je da je Iračanka koja je koristeći lažne pasoše sa suprugom doputovala u Jordan. Upravo ju je suprug učio kako koristiti pojas s eksplozivom, a tvrdi da je on bio i organizator napada.
Pročitajte još:ZVERSTVA ISLAMISTA: Seksualne robinje ISIS-a teraju da daju krv ranjenim teroristimaCIA se gadno preračunala: ISIS ima osam puta veću vojsku nego što Amerikanci misle
Jordanske vlasti u vreme napada su tvrdile kako iza njega stoji Al Kaida u Iraku, koju je predvodio u Jordanu rođeni Abu Musab al-Zarqawi. On je ubijen u američkim napadima u junu 2006. godine. Zamenik premijera Marwan Muasher nakon napada je rekao da je al-Rishawi sestra Zarqawijeve 'desne ruke', koji je ubijen u Iraku. Penzionisani američki pukovnik James Reese za Si En En je rekao da je vođa IS-a Abu Bakr al-Baghdad bio poručnik al-Zarqawiju. 'Tu je veza s tom ženom', rekao je. Smatra da IS sve radi kako bi vratio svoje ljude i zbog propagande.
Pročitajte još:ROGOZIN: Ni buduća američka PRO ne može ugroziti strateški potencijal Rusije
Izvor: dnevnik.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA