Najnovije

EBRD: Srbija ima dobre osnove za dugoročan rast

BEOGRAD – Srbija je na dobrom putu u sprovođenju reformi i postavila je dobre osnove za dugoročni razvoj, ocenili su danas eksperti Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja predviđa da će privreda Srbije u 2015. godini imati minimalni rast od 0,5 odsto.
Evro (Foto: niffyluxcom)

Evro (Foto: niffyluxcom)

„Mi smo impresionirani stepenom provedenih reformi”, rekao je Direktor EBRD u Srbiji Mateo Patrone prilikom prezentacije izveštaja o tranziciji za prošlu godinu u Narodnoj banci Srbije. On je podvukao da je dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jedan od ključnih koraka da se prebrodi ovaj težak period, a EBRD je spreman da podrži nastavak tih reformi. Patrone je naveo je da je EBRD u Srbiju od 2001. investirala oko 3,8 milijarde evra, a samo u prošloj godini podržala je 24 projekta sa oko 450 miliona evra. EBRD sarađuje i sa mnogim firmama u Srbiji i bankarskim sektorom i prošle godine je EPS-u odobren kredit od 200 miliona evra za restrukturiranje tog javnog preduzeća, a jedan od najznačajnijih projekata je druga faza digitalizacije u Srbiji, rekao je Patrone. EBRD podržava i agroindustrijski sektor i sarađuje sa mnogim firmama u Srbiji kao što je Viktorija grupa, zatim u oblasti telekomunikacija i tu je deoničar kompanije SBB, naveo je Patrone. Patrone je rekao da EBRD sarađuje sa srpskim zvaničnim institucijama i na projektima kao što su privatizacija Telekoma Srbije i Dunav osiguranja. Glavni ekonomista EBRD Piter Sanfi rekao je da je 2014. za Srbiju bila godina recesije i poplava, kao i za druge zemlje u regionu i EBRD je puno pomogao da se te štete saniraju. „Srbija je na dobrom putu u sprovođenju reformi i postavila je dobre osnove za dugoročni rast”, ocenio je Sanfi i naglasio da EBRD za 2015. predviđa rast privrede od 0,5 odsto. Sanfi je istakao da Srbija da treba da se okrene uvođenju inovacija u privredi, kao načinu da poveća produktivnost i rast privrede.
Pročitajte još:Indija-buduća globalna sila
Jedna od ključnih determinanti za sprovođenje inovacija je dobro poslovno okruženje, rekao je Sanfi i ocenio da su korupcija i „siva” ekonomije zajednički je problem u regionu. Investiranje u inovacije treba da bude raznoliko i da ne bude usmereno samo na neke sektore, već na što više njih, rekao je Sanfi. Odgovarajući na pitanja, on je rekao da je problem nenaplativih kredita zajednički u celom regionu i banke taj problem ne treba da „guraju pod tepih”, već će morati da ga rešavaju. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA