Najnovije

Rejting stranaka: Raste popularnost DSS, SDS i SRS

BEOGRAD - Ankete javnog mnjenja već mesecima pokazuju da bi u parlament mogle da uđu samo tri partije - SNS, SPS i DS. Ipak, analitičari su uvereni da Srbija ne klizi ka dvopartijskom sistemu i da šansu da uz dobru kampanju preskoče cenzus imaju bar još tri liste.
Glasanje (Foto: GudNejbor)

Glasanje (Foto: GudNejbor)

Poslednje istraživanje "Nove srpske političke misli" pokazuje da je SNS i dalje na vrhu sa 47,9 odsto podrške, a da su iznad "crte" još i SPS sa 12 i DS sa 10,8 procenta. Tik ispod linije je DSS sa 4,4, zatim SDS sa 3,9 a iz njih su Dveri, SDP i SRS. Urednik NSPM Đorđe Vukadinović kaže da će se situacija promeniti kada izbori budu raspisani: - Ako bi nastupili zajedno, DSS i Dveri bi gotovo sigurno ušli u Skupštinu. Iznad crte bi se, uz dobru kampanju, verovatno našao i Tadić, a šansu bi imao čak i LJajićev SDPS. Radikali su posle kratkotrajnog skoka ponovo pali, a LDP grabi ka sudbini Dinkićevog URS. Vukadinović je uveren da Srbija neće nastaviti da klizi prema dvopartijskom sistemu. Sličnu ocenu daje i Vladimir Pejić, direktor agencije "Faktor plus": - Trenutno su samo tri partije sigurno iznad cenzusa, ali uveren sam da će još dve ili tri ući u parlament kad izbori budu raspisani. Najozbiljniji kandidati su SDS i SRS, kao i Dveri i DSS ako bi nastupili zajedno. I Pejić smatra da "britanski model" političke scene sa dve dominantne partije nije moguć u Srbiji. - Mi sada imamo samo jednu partiju koja dominira. Ključna razlika je što u Engleskoj postoje dve partije koje su nosici različitih ideologija, a kod nas toga nema.
Pročitajte još:(VIDEO) Šešelj i Baburin u Prijepolju
Vučić prvi Prvo mesto kada je reč o popularnosti lidera i dalje ubedljivo drži premijer Aleksandar Vučić za koga prema istraživanju NSPM 53,4 odsto građana kaže da im uliva najviše poverenja. Sledeći je lider SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa 9,9 procenata podrške, Rasim LJajić sa 5,9, i Boris Tadić sa 5,3. U predsednika Tomislava Nikolića poverenje ima 3,3 odsto građana, a u lidera DS Bojana Pajtića dva procenta. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA