Najnovije

Engleska vrbuje najbolje studente za sajber-špijune

LONDON - Elektronska "obaveštajna služba" Velike Britanije (GCHQ) planira da obuči sajber-špijunaži najtalentovanije studente-diplomce fakulteta i mlade biznismene u sferi informacionih tehnologija, objavio je Indipendent.
Ilustracija (Foto: pixabay)

Ilustracija (Foto: pixabay)

Isti list tvrdi da GCHQ ima nameru da među sudentima-diplomcima pronalazi „tehnološke čarobnjake“ i da ih u svom tajnom centru uči „špijunskom majstorstvu, kako bi mogli da stečene veštine i navike koriste za osnivanje sopstvenih kompanija koje bi radile u oblasti sajber-bezbednosti“. Indipendent je posebno naglasio da bi se obuka odvijala „po takozvanim ubrzanim šemama“. GCHQ i predstavnici britanske vlade tvrde da bi na ovaj način prvenstveno bile ojačane i proširene „veze između specijalnih službi i privatnog biznisa“, ali da planirana „stažiranja“ ne bi značila da su polaznici „obavezni da postanu i ostanu agenti“. Sekretar britanske vlade Frensis Mod otkrio je da je ovaj model preuzet od Izraela u kojem su mnogi osnivači internet-kompanija prvo služili u izraelskoj armiji - u njenoj tajnoj agenciji za elektronsku špijunažu Junit 8200. Veterani Junit 8200 postali su osnivači mnoštva uspešnih kompanija, kao što su, pored ostalih, Palo Alto i ICQ.
Pročitajte još:Britanski mediji: Završen je period diktata SAD i neoliberalne dogmeBritanski stručnjaci upozoravaju da će ekonomski rat sa Rusijom biti izgubljenDNK analiza preti da sruši englesku kraljicu!
Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA