Najnovije

Egipat: Vojska uništila 13 tunela ka Gazi

Kairo je uputio vojnike na Sinajsko poluostrvo kako bi suzbio pobunu nakon svrgavanja islamističkog predsednika Mohameda Morsija prošle godine, i u okviru bezbednosne operacije se uništavaju i ti tuneli.
Egipat eliminisao tunele ka Gazi (Foto: vikipedija)

Egipat eliminisao tunele ka Gazi (Foto: vikipedija)

Kairo je uputio vojnike na Sinajsko poluostrvo kako bi suzbio pobunu nakon svrgavanja islamističkog predsednika Mohameda Morsija prošle godine, i u okviru bezbednosne operacije se uništavaju i ti tuneli. Militantna palestinska grupa Hamas, koja je glavna sila u Gazi, koristi te tunele za krijumčarenje oružja, hrane i novca u enklavu koja se nalazi u blokadi, preneo je AFP. Izrael od 8. jula sprovodi vojnu ofanzivu na Gazu kako bi odatle zaustavio raketiranje, a kopnenu ofanzivu započeo je 17. jula u okviru koje i unistava i tunele. Odnosi između Hamasa i Kaira su pogoršani nakon što je vojska zbacila Morsija 3. jula prošle godine. Hamas je inače ogranak Morsijevog pokreta „Muslimansko bratstvo”.
Pročitajte: Egipat otvorio granicu na Gazi za 6.000 emigranata
Kairo optužuje Hamas da je umešan u vojne napade unutar Egipta, koji su se umnogostručili nakon svrgavanja Morsija. Hamas je saopštio da su njegovi napadi odmazda za policijsko razračunavanje policije s Morsijevim pristalicama. U tim obračunima je u uličnim sukobima poginulo više od 1.400 ljudi, navodi francuska agencija. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA