Najnovije

Sirija: Borbe zaraćenih frakcija

SIRIJA - Pripadnici islamističke organizacije "Armija islama" preuzeli su kontrolu nad naseljem Douma, istočno od Damaska, nakon što su odatle isterali opozicionu "Armiju naroda", saopštila je danas sirijska "Opservatorija za ljudska prava".
Sirijski islamista (Foto: mepanorma)

Sirijski islamista (Foto: mepanorma)

U redovima obe grupacije su suniti, koji se bore protiv vlasti predsednika Bašara al Asada i njihov sukob je poslednji u nizu primera unutrašnjeg spora između opozicionih boraca. Opservatorija, koja dobija informacije iz mreže izvora u Siriji, navodi da je nekoliko boraca poginulo, ali nisu saopšteni drugi detalji. Prema navodima organizacije, "Armija islama" zarobila je nekoliko boraca. Ove dve grupacije, koje su deo opozicionih frakcija u sirijskom ratu, bore se protiv vojske, ali i između sebe zbog kontrole nad Doumom, strateški veoma važnim naseljem na jednom od glavnih puteva koji povezuje Damask sa gradom Homs na severu. Unutrašnji sukobi su oslabili grupacije, koje se bore protiv provladinih snaga. Većina tih sukoba dešava se na severu Sirije, a slični sporovi na jugu, gde je Damask, su relativno retki. Radikalnije islamističke grupacije poput Islamske države i Nusra fronta imale su koristi od internih sukoba i najjače su frakcije u ratu u Siriji.
Pročitajte još: Sirija: Vojni uspesi Asada, u samo jednoj akciji ubijeno 70 džihadista!Američki specijalci se dva puta zbog teške paljbe povukli iz akcije u SirijiVOĐA: Asad proslavio Novu godinu na frontu sa vojnicima
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA