Najnovije

EK upozorava Grčku: Članstvo u evrozoni je neopozivo

BRISEL - Evropska komisija saopštila je danas da je članstvo u evrozoni "neopozivo", ali da Grčka može u određenoj meri da pregovara o uslovima članstva posle izbora 25. januara.
Dali drahmu da uđu u kolo, ali za izlazak drahme ne važe...  (Foto: pixabay)

Dali drahmu da uđu u kolo, ali za izlazak drahme ne važe...  (Foto: pixabay)

Portparol Komisije Anika Brajthart rekla je da će se Komisija pozabaviti tim pitanjem, ako Grčka posle izbora zatraži da se preispitaju uslovi članstva Atine u bloku od 19 zemalja evrozone. Ona je insistirala da potpuno napuštanje evrozone u slučaju Grčke nije opcija za razmatranje, pošto je pravilima o evru propisano da je članstvo "neopozivo", preneo je AP. Neki smatraju da će nova vlada u Atini, u slučaju pobede ultralevičarske Sirize, dovesti u pitanje sporazum o primanju strane finansijske pomoći i članstvo Grčke u evrozoni. Pres-sekretar Evropske komisije, odgovarajući na pitanje o mogućem izlasku Grčke iz jedinstvene valutne zone, izjavio je da, prema zakonodavsrtvu EU, članstvo u njoj ne može biti poništeno. Ranije, list Der Špigel, pozivajući se na izvor u vladi Nemačke, saopštio je da kancelarka Angela Merkel i ministar finansija Volfgang Šojble, navodno, smatraju prihvatljivim moguće napuštanje jedinstvene evropske valutne zone od strane Grčke.
Pročitajte još:EVRO NA DNU: Najniži kurs u odnosu na dolar u poslednjih 9 godinaOland: Grčka mora da ispuni obaveze prema EUEU u panici: Kriza u Grčkoj će izazvati haos u uniji kažu njeni zvaničnici!
Izvor: Agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA