Najnovije

Novi stanovi za interno raseljene Rome

KRALJEVO – U Kraljevu je danas izvršena primopredaja stanova namenjenih interno raseljenim licima, koja su bila smeštena u kolektivnom centru, Romskom naselju Stari aerodrom u Kraljevu.
Ključ (Foto: pixabay)

Ključ (Foto: pixabay)

Grad Kraljevo i Komesarijat za izbeglice su zajedničkim sredstvima sagradili zgradu, u kojoj se nalazi deset stanova. Celokupan objekat koštao je oko 50 miliona dinara, a useljavanjem romskih porodica, tzv. Šatorsko naselje više neće postojati. Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika Kraljeva rekao je danas, prilikom uručivanja ključeva porodicama, da je dvadesetak porodica iz ovog kolektivnog centra, udomljeno. "Za osam porodica su otkupljena domaćinsta zajedno sa UNHCR, Vizijom, HELPOM, u koja su oni već useljeni, a za deset porodica su izgrađeni stanovi“, rekao je Jovanović, napominjući da će Romsko naselje Stari aerodrom biti uklonjeno, kako se ne bi doseljavale druge porodice. U ovom naselju su preko 15 godina živela interno raseljena lica sa područja Kosova i Metohije, što je Republički komesarijat za izbeglice tretirao kao kolektivni centar. Sultana Dividi je došla iz Lipljana, a samohrana je majka četvoro dece. "Preko 15 godina smo živelo bedno. Sada su nam dodelili stanove, i sada imamo dobre uslove za život. Svima koji su pomogli se duboko zahvaljujem“, kaže Sultana za Tanjug. Vladimir Ćurčić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije rekao je danas u Kraljevu da je veoma lepo kada Nova godina počinje tako što neko dobije krov nad glavom. "Useljavanjem ovih porodica, nestao je još jedan, od nekadašnjih 700 kolektivnih centara u Srbiji, a danas u celoj Srbiji postoji još 21 centar, od kojih je 12 na teritoriji KiM“, kaže Ćurčić, dodajući da u tih 9 preostalih kolektivnih centara živi još oko 1.200 ljudi.
Pročitajte još:OEBS: I dalje bez rešenja za povratak raseljenih na KosovoĐurić: Povratak Srba na Kosmet je prioritet, a do sada smo samo mnogo pričali…U selu ostala samo jedna srpska porodica
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA