Najnovije

Čomski: Zapad pritiscima na Rusiju jača evroazijske integracije

MOSKVA - Sadašnja politika zapadnih država podstiče Rusiju na zbližavanje s Kinom, izjavio je američki filozof i publicista Noam Čoms
Noam Čomski (Foto: pressclub.ch)

Noam Čomski (Foto: pressclub.ch)

"Zapad ne može da izoluje Rusiju, premda može da joj nanese ozbiljnu štetu, ali ono što će verovatno učiniti i što je već počeo da čini, - a to ne smatram samo ja i to je već očigledno – Zapad "tera" Rusiju na istok, ka bliskijim odnosima s Kinom", izjavio je naučnik.

Bez obzira na nekadašnje neprijateljstvo između Rusije i Kine, ove dve zemlje imaju zajedničke interese, a u uslovima sankcija i drugih pritisaka Rusija je praktično primorana da se kreće u pravcu bližih odnosa s Kinom, smatra Čomski.

Sadašnja politika Zapada navodi Rusiju na bližu saradnju sa Šangajskom organizacijom za saradnju (ŠOS), ističe Čomski podvlačeći pritom da je Kina centar ovog značajnog međunarodnog sistema.

Pročitajte još:Početak kraja: Nemačka vlada pravi plan za izlazak Grčke iz Evropske unije!

Čomski ističe suprotstavljanje Amerike i Kine, što predstavlja deo okretanja SAD na istok, koje je najavio Barak Obama.

Saradnja u okviru planirane trgovinsko-ekonomske organizacije Transtihookeansko partnerstvo (TTP), koja uključuje niz azijskih zemalja, ali što je zanimljivo, ne i Kinu, usmerena je na to da od država-članica organizacije načini ekonomske partnere u vojnoj strategiji SAD radi vraćanja u Aziju, smatra Noam Čomski.

Po mišljenju naučnika, uz pomoć sankcija prema Rusiji SAD podstiču „kretanje u suprotnom pravcu“ koje ostvaruju ŠOS ili njegove pristalice, u koje će spadati i Rusija. Ovo udruženje može početi da se kreće kroz ceo evroazijski region, prvo prema Turskoj, a zatim će prodreti u zemlje zapadne Evrope, koje odavno održavaju bliske kontakte, kako s Rusijom, tako i s istokom, na primer, u Nemačku.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA