Najnovije

Kuba i Amerika počinju pregovore 21. januara

VAŠINGTON – Zvaničnici SAD i Kube sastaće se 21. i 22. januara na prvim razgovorima o normalizaciji diplomatskih odnosa dve države, narušenih pre gotovo pola veka, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.
Sastanak Kube i SAD (Foto: www.globalresearch.ca)

Sastanak Kube i SAD (Foto: www.globalresearch.ca)

Američku delegaciju na razgovorima u Havani predvodiće zamenik državnog sekretara za Latinsku Ameriku Roberta DŽejkobson, saopštila je portparol Stejt departmenta DŽen Psaki.
DŽejkobsonova će tako postati najviši američki zvaničnik koji je posetio karipsko ostrvo u proteklih nekoliko decenija, preneo je AFP. Poslednji put, ona je bila na Kubi 2011, ali je tada imala nižu funkciju u Stejt departmentu. Psaki je rekla da će poseta američke delegacije Kubi biti prvi korak u procesu koji je prošlog meseca pokrenuo američki predsednik Barak Obama, koji bi trebalo da vodi ka ponovnom otvaranju ambasada i postavljanju ambasadora u dve države. Obama je naložio svojoj administraciji da započne korake ka normalizaciji odnosa sa Kubom i nada se da će ubediti Kongres da ukine trgovinski embargo, koji su SAD pre 54 godine uvele toj državi, a koji je opisao kao „samoporažavajući”.
Pročitajte još:Pariz pod opsadom: Policija dovukla teško naoružanje na prilazima u grad!Napad u Parizu kao uvod u novi „krstaški rat“
Kritičari su, međutim, izrazili bojazan zbog kršenja ljudskih prava na ostrvu koje broji 11 miliona stanovnika. Kubanska vlada ne garantuje osnovna prava, poput okupljanja i slobode govora, a političke stranke osim Komunističke partije su zabranjene, navela je francuska agencija. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA