Najnovije

Tihi sukob Nikolića i ministara

BEOGRAD- Odnosi predsednika države Tomislava Nikolića i Vlade znatno su se pogoršali od formiranja naprednjačke vlasti do danas i prete da eskaliraju u otvoren politički sukob.
Tomislav Nikolić, predsednik Srbije (Foto: Skrinšot)

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije (Foto: Skrinšot)

Iako javno svi akteri tvrde da ne postoji raskol između Nemanjine 11 i Andrićevog venca, sve češće na površinu isplivava "prljavi veš" koji signalizira da su relacije daleko od harmoničnih. Poslednje je otkriće da je šef države na sednici Vlade direktno poručio ministrima da ne mogu da polemišu s njim jer to nije njihov posao. Ministarka Zorana Mihajlović mu je javno odgovorila da bi volela da predsednik pokaže bar delić energije koju ima Vlada. Tom "pingpongu" prethodile su nesuglasice i oko strategije prema Kosovu i Metohiji. - Nikolić insistira na stavu da nam EU traži da se odreknemo Kosova, dok u Vladi ponavljaju da to od njih niko nije tražio. Potpredsednica Vlade i SNS Zorana Mihajlović, na pitanje, mogu li ove nesuglasice da trajno naruše odnose između dve važne državne institucije, kratko odgovara: - Vlada nema loš odnos ni sa jednom institucijom, pa ni sa institucijom predsednika Srbije. Prvi potpredsednik Vlade i lider socijalista Ivica Dačić, kaže da ne vidi sukob unutar vlasti: - Između Vlade i predsednika nema suštinskog razmimoilaženja povodom ključnih državnih ciljeva. Razlika je samo ponekad u interpretiranju te politike. To je i prirodno s obzirom na to da je Vlada operativna i da dnevno mora da donosi važne odluke. Profesor Vladimir Goati kaže da se linija rascepa nazire, ali ne između predsednika i Vlade, već između predsednika i premijera: - Situacija je kulminirala pre Nove godine, a tačka na "i" je Nikolićev predlog da predsednika države ubuduće ne bira narod, već Skupština. U tom predlogu je prikriveno pitanje - da li se njime sugeriše polupredsednički sistem koji bi šefu države dao operativne nadležnosti i doveo do toga da imamo dvojicu premijera?
Pročitajte još: Šešelj savetuje: Evo šta Srbija da radi po pitanju muslimanskog terorizma
Goati napominje da nema "krtice" u SNS, ali da su razlike između Vučića i Nikolića naprosto vidljive i ne moraju biti sitne, iako su njih dvojica godinama bili u dobrim odnosima. Nikolićeve opaske * Pojedinci u vladi koriste funkciju za političku promociju * Nije trebalo hapsiti tajkune, već ih iskoristiti da pomognu Srbiji * Obnova mora ići brže, trebalo je angažovati veći broj volontera * Pozivam MUP da borbu protiv narko-mafije sprovede bolje Poruke ministara Nikoliću Zorana Mihajlović: Volela bih da naš predsednik pokaže barem delić energije koju ima Vlada Srbije Ivica Dačić: Nikolića poštujem kao predsednika i očekujem isti takav odnos prema meni Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA