Najnovije

Đoković u finalu

PEKING - Danas se završava Otvoreno prvenstvo Kine, finalom koje su sanjali ljubitelji tenisa širom sveta. Svojim 45. duelom, podižući zajednički rekord najdužeg rivalstva u istoriji, Novak Đoković i Rafael Nadal podići će i značaj pekinškog turnira daleko iznad zvaničnog ranga treće kategorije, sa skromnih 500 ATP poena za pobednika.
Novak Đoković (Foto: Fondacija Novak Đoković)

Novak Đoković (Foto: Fondacija Novak Đoković)

Kada u 13.30 časova počne borba za pehar, zaboraviće se da protiv apsolutno najboljeg tenisera današnjice, kome je ovo 12. uzastopno finale u sezoni, igra zvanično tek osmi na svetu, uzdrmani as za čiju se karijeru brinu i oni koji ne navijaju za njega. Rafael Nadal je jedan od trojice velikana koji su stvorili zlatno doba tenisa i on to ostaje bez obzira na formu. A, u Pekingu se ona dizala dovoljnom brzinom da u finalu bude dostojan rival Novaku Đokoviću, čak i kada ne računamo da u međusobnim susretima i dalje vodi, sa 23:21. Sada je manje važno što su im putevi do finala bili vrlo različiti, Nadalov trnovit, a Đokovićev besprekoran, sa samo 14 izgubljenih gemova u osam dobijenih setova, jer su obojica prezadovoljna onim što su u Pekingu postigli – u odnosu na trenutnu formu. Naš teniser je u polufinalu protiv Davida Ferera (6:2, 6:3), nastavio savršenim tempom u prilagođavanju sve jačim rivalima od prvog do četvrtog kola, gubeći redom: dva, tri, četiri, pet gemova... Kao da dvojica poslednjih protivnika nisu bili džinovski server DŽon Izner, te čelični Španac, zvani „zid” zbog vraćanja loptica i sa potpuno različitih krajeva terena, nebrojeno puta trčeći u oba smera. Radio je to Ferer i juče, ali Đokovićeva dominacija nad Špancem se zastrašujuće povećava poslednjih godina. Od trenutka kada je vodio sa 6:5 u međusobnim susretima, nanizao je deset uzastopnih pobeda, do jučerašnjih 16:5... Uz sve, najbolji teniser sveta igra u Pekingu tako da se protivnik malo pita i sa dosadašnjih 28:0 na Otvorenom prvenstvu Kine je na tri pobede do apsolutnog rekordera. A, to je upravo njegov današnji protivnik Rafel Nadal, sa neverovatnim startom na Rolan Garosu, od 31 uzastopne pobede. Sve to diže značaj današnjeg okršaja, u kojem Đoković ima priliku da se sasvim približi poravnanju ličnih računa, a Nadal daleko značajniji motiv. Pobeda protiv petostrukog šampiona Pekinga, na njegovom terenu, mogla bi da pokrije ogroman deo ovogodišnjih gubitaka i probudi nade u toliko željeni povratak. U ovom trenutku bi to bio istinski podvig, a svi znaju da je spreman i da pogine na terenu za tako vrednu pobedu. Da se ranjeni Španac već izborio sa nekim demonima, pokazao je u polufinalu protiv Fabija Fonjinija (7:5, 6:3). Italijan ga je više od bilo koga ponizio sa tri ovogodišnje pobede, najviše poslednjom, u četvrtom kolu grend slem turnira u NJujorku, kada Nadalu nije pomoglo ni vođstvo od 2:0 u setovima.
Pročitajte još:PEKING: Zimonjić i Matkovski nisu prošli u finale dublaBordo traži Vukašina Jovanovića, cena bar 1,5 miliona evra
Uoči današnjeg finala, osvajač 14 grend slem titula bio je ponizan u izjavama, kao i obično: – Znam da Novak nije u mojoj ligi, mi smo na različitim nivoima ove godine… Pokušaću da uživam igram kako želim, pa ćemo videti…. Na putu do svog šestog finala u isto toliko učešća u Pekingu, najbolji teniser sveta je nastavio borbu u „svojoj ligi”, čiji je usamljeni član. I dalje grabi ka apsolutnom rekordu ATP liste, odnosno najvećoj prednosti u sezoni od kada je uveden takav sistem bodovanja, a ona bi od ponedeljka trebalo da pređe 7.000 bodova... Izvor: Politika (M. Kovačević)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA