Najnovije

"Prijem Kosova u UNESKO bi bila uvreda za Srbiju"

Izvršni savet Uneska usvojio je danas dnevni red na kojem se nalazi i predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije. U raspravi nakon usvajanja dnevnog reda, neslaganje sa odlukom da se prijem Kosova uvrsti u dnevni red izrazili su predstavnici Rusije, Kine, Kube i Argentine.
Pogrom na Kosmetu 2004. (Foto: JuTjub)

Pogrom na Kosmetu 2004. (Foto: JuTjub)

O predlogu za prijem Kosova moglo bi se raspravljati i glasati oko 20. oktobra, pred kraj zasedanja Izvršnog saveta koje traje do 22. oktobra. Odluka se donosi većinom glasova, a ako predlog bude prihvaćen, konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo doneće Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra.
Ministar pravde Nikola Selaković danas je povodom zahteva Kosova za prijem u Unesko izjavio da je manevarski prostor Srbije izuzetno mali, ali da još ništa nije gotovo.
"Situacija nije laka. Država je pokrenula opsežnu diplomatsku aktivnost tim povodom. Ništa još nije gotovo. Mi se uvek borimo do kraja, pa i kad ne uspemo, nastavljamo. Od ovoga niko nema pravo nikada da odustane", rekao je Selaković u Beogradu. On je upitao šta Srbija može da uradi u toj većini koja glasa, a među kojima su i države koje su pre 16 godina bombardovale Srbiju kako bi joj oteli jedan deo njene teritorije. "Ako je neko bio u stanju to da uradi, zašto ne bi bio u stanju i da uradio ovo", kazao je Selaković

Srpska liga: Kosmet je sastavni deo Srbije

  Predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev kaže za Pravdu da bi prijem Kosova u UNESKO bila uvreda za Srbe. - Poražavajuće je to što na glasanjima bez prava veta kao što je slučaj sa glasanjem u UNESKU-u mi ne možemo da računamo, na pomoć bratskih nam država, kao što je Rusija. Ako Kosovo bude dobilo podršku, dobiće je od država koje nam nisu prijateljski nastrojene, i krajnje je vreme da preispitamo svoje odnose sa njima. Svima je jasno da Albanci žele da zatru svaki trag srpskog postojanja na Kosmetu, o tome svedoče brojne razrušene srpske svetinje. Svaka priča o tome kako će oni bolje čuvati naše versko i kulturno blago je uvreda. Mi iz Srpske lige imamo jasan stav a on glasi: „Kosmet je sastavni deo Srbije. Trenutno je pod okupacijom stranog faktora" - kaže Đurđev.
Pročitajte još:AFERA PRISLUŠKIVANJE: Nikola Petrović prošao poligraf MUP-a
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA