Najnovije

LICEMERNO: Ministar Verbić rekorder, zaposlio 1.800 ljudi

BEOGRAD - Broj učitelja, nastavnika, profesora, ali i nenastavnog osoblja, povećan je za oko 1.800, i to u trenutku kada resorni ministar Srđan Verbić tvrdi da je 4.000 prosvetara tehnološki višak, a da 15.000 nema punu normu.
Srđan Verbić (Foto: Jutjub)

Srđan Verbić (Foto: Jutjub)

Broj činovnika zaposlenih na određeno uvećan je i u Ministarstvu rada, dok je više stalno zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ipak, Verbićev sektor je lider. Ministarstvo prosvete, u koje se ubrajaju sve škole, fakulteti i naučni instituti, u prvoj polovini godine, kako se saznaje, povećalo je broj zaposlenih na određeno za oko 1.800. Istina, broj onih koji ima stalni radni odnos je smanjen, ali znatno manje nego što je bilo povećanje na određeno. - Neverovatno je da se ovo dešava u vreme zabrane zapošljavanja u javnom sektoru! Posebno kada je reč o prosveti, gde je jasno da postoji veliki višak zaposlenih. Izgovor je da je reč o primanju na određeno, ali obično se tako ulazi u javni sektor. Prvo mesec, dva, tri, onda do kraja godine, pa stalno zaposlenje. Posle ne možete da ih isterate ni puškom - ukazuje sagovornik iz Vlade Srbije. Podsećanja radi, pre svega 45 dana, na početku školske godine, Verbić je izjavio da je 4.000 prosvetara tehnološki višak, a da 15.000 njih nema dovoljan broj radnih sati. - Istina, postoji i 12.000 otvorenih radnih mesta na kojima bi neko od onih 15.000 bez norme mogao da se zaposli, što predstavlja nelogičnost - priznao je on. Izgleda da je primanje novih radnika način da se reši ova nelogičnost. Stručnjaci ukazuju da se dovodi u kredibilitet ceo plan štednje. Ekonomista Aleksandar Stevanović ističe da je to zapošljavanje problematično jer nema suštinskih problema da se odluke Vlade o nezapošljavanju sprovedu. Nema, kako dodaje, kao ranije, koalicionih partnera koji bi mogli da ucenjuju najjaču stranku. - Rast broja državnih činovnika nije dobar znak - jasan je on. Stevanović priznaje da je ovoj vladi lakše jer je tim ministarke državne uprave Kori Udovički dosta dobro uradio posao, pa se sada zna koliko ima činovnika i koliko ih je stvarno potrebno. - Imamo materijal da se napravi reforma javnog sektora. Nema više izgovora da ne znamo koliko nam treba službenika - navodi on. U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da je prosveta najveći sistem, koji obuhvata i više od 100.000 nastavnika, pa se 95 odsto budžeta ministarstva izdvaja samo za plate. Nova zapošljavanja se u najvećem broju odnose na prijem nastavnika i nenastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama, koji su zauzeli mesta onih kolega koji su iz nekog razloga napustili sistem, jer svakako učenici ne mogu biti bez časova - objašnjavaju u ministarstvu i dodaju da za sva zapošljavanja imaju saglasnost Ministarstva finansija i vladine Komisije za zapošljavanje. U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koje vodi Kori Udovički, kažu za Kurir da se broj radnih mesta na neodređeno i određeno vreme u direktnim i indirektnim korisnicima konsolidovanog budžeta smanjio u neto iznosu oko 11.500, u periodu od januara 2014. do juna 2015. godine. - Broj radnih mesta na neodređeno smanjen je za oko 16.000, dok je broj radnih mesta na određeno vreme uvećan za oko 4.500 - navode u ministarstvu.
Pročitajte još:Apsolutno siromaštvo pogađa 628.000 ljudi u SrbijiKAKO GRAĐANI REAGUJU NA RTS PRETPLATU: Kome bre da uzmu prase?! (VIDEO)
Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA