Najnovije

TEMPIRANE BOMBE: Ovo su tačke na Zemlji na kojima će krenuti katastrofe

Naučnici su pronašli veći broj "prelomnih tačaka" u kojima bi nagle promene klime mogle da pokrenu prirodnu katastrofu. Ove tačke opisuju scenarije u kojima bi globalno zagrevanje zauvek promenilo životnu sredinu u raznim delovima sveta.
Ilustracija (Foto: Jutjub)

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Britanski "Dejli mejl" piše da je naučnoj studiji bilo teško da prorekne gde i kada će se to dogoditi, ali je otkrila da je dovoljan relativno mali nivo promene klime da bi se prelomne tačke pojavile. Nova studija bavila se simuliranim klimatskim modelima u najnovijem izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama. Otkriveni su dokazi o 41 slučaju naglih regionalnih promena u okeanu, morskom ledu, trajnom ledu i Zemljinoj biosferi. Prema ovom izveštaju, tačke koje su "tempirane bombe" na zemljinoj kugli su mahom u blizini polova, ali i iznad indijskog potkontinenta, u Africi i Južnoj Americi. Mnogi od ovih događaja dešavaju se na nivoima globalnog zagrevanja manjim od dva stepena Celzijusa, koje naučnici ponekad vide kao "sigurnosnu granicu". Ali, iako većina modela predviđa jednu ili više naglih regionalnih promena, naučnici su uočili šemu koju je teško uočiti. - Ovo pokazuje visoku neizvesnost predviđanja prelomnih tačaka. Preciznije rečeno, naši rezultati pokazuju da se različiti najsavremeniji modeli slažu da su nagle promene moguće, ali da je teško predvideti kada i gde će se desiti - kaže profesor Sibren Drejfhout s Univerziteta u Sathemptonu, koji je glavni autor studije. Primeri uočenih klimatskih prelomnih tačaka uključuju nagle promene morskog leda i šema cirkulisanja vode u okeanima, kao i nagle promene u vegataciji i morskoj produktivnosti. Nagle promene morskog leda posebno su uobičajene u klimatskim simulacijama. Ali, različiti modeli takođe predviđaju nagle promene u u amazonskoj prašumi, trajnom ledu u tundri i snegu na Tibetanskoj visoravni. - Interesantno je da nagli događaji mogu da se pojave u vidu sleda različitih fenomena. Na primer, nestanak trajnog leda na Arktiku prati ubrzano uvećanje tamošnjeg šumskog područja. Ovakva vrsta domino efekta imala bi posledice ne samo po prirodne sisteme, nego i po društvo - navodi Viktor Brovkin, koautor studije sa "Maks Plank instituta za meteorologiju".
Pročitajte još:EPOHALNO OTKRIĆE: Astronomi pronašli tragove vanzemaljske civilizacijeVELIKO OTKRIĆE: Arheolozi pronašli biblijski grad Sodomu koji je uništio bog (VIDEO)
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA