Najnovije

KRVAVA CENA SIRIJSKE SLOBODE: Ovo su Asadovi gubici od 2011. godine do danas (INFO GRAFIKA)

DAMASK - Sirijska vojska do pre dva dana gotovo sama borila protiv širenja terorizma Islamske države. Kako su na severu Sirije Kurdi bili potpomognuti zapadnom koalicijom koju predvodi Vašington, Islamska država je težište svojih operacija prebacila na zapadni deo Sirije koji je pod kontrolom Asadove Sirijske arapske armije. 
Oni se još bore (Foto: 1tv.ru)

Oni se još bore (Foto: 1tv.ru)

Za četiri godine, od kada je Sirija postala je najnovija žrtva tzv. Arapskog proleća, Sirijska arapska armija pretrpela je strahovite gubitke boreći se sa terorističkim grupama iz tzv. sirijske opozicije koju naoružava Zapad i boreći se sa fanaticima iz Islamske države. Terorističke grupe lojalne Zapadu odbijale su sve Asadove mirovne inicijative, a za to vreme Islamska država zauzela je veći deo Sirije. Borci sirijske opozicije su sa nadiranjem Islamske države počeli masovno da dezertiraju i beže iz zemlje, tako da je glavni otpor džihadistima pao na Asada i njegove vojnike. "U četiri godine krvavih borbi Sirijska vojska je izgubila 40 odsto vojne opreme. Ono što je ostalo zahteva održavanje, popravku, zamenu. Činjenica da je Rusija odlučila pomogne u vojno-tehničkom smislu, u skladu sa postojećim ugovorima sa Sirijom, to je snažno podiglo moral Sirijskoj arapskoj armiji  - kaže generalni pukovnik u penziji Leonid Ivašov. Borbeno iskustvo plaćeno je preskupo za sirijsku vojsku. Ona je ušla u rat, sa 320 hiljada ljudi, uključujući vazduhoplovstvo, protivvazdušnu odbranu i ratnu mornaricu. Na početku sukoba 2011. godine Asad je raspolagao sa 4.700 tenkova ( od starih T-55 do T-72) ​​oko 3 .000 komada artiljerije, uključujući i samohodne topove i minobacače, do 4 hiljade pešadijskih borbenih vozila. Nakon nekoliko godina, broj vojnika smanjen je na 120 hiljada, Asadu je ostalo samo 1.500 tenkova, 2.5000 artiljerijskih oružja i 2.500 borbenih oklopnih vozila. Gubici Sirijske arapske armije su ogromni ali je činjenica da Asad ima kapacitet ne samo da se brani već i da sprovodi ofanzivne akcije protiv Islamske države.
sirija statistike

Najteže gubitke pretrpelo je sirijsko vazduhoplovstvo i nalazi se na ivici poraza. Asad je izgubio između jedne trećine i jedne polovine letačkog parka. Uništeni su i brojni aerodromi, infrastruktura i oprema na zemlji. Takođe treba uzeti u obzir da ono što je preostalo su uglavnom zastare letelice i oprema. Najbolje letelice prve su poslate u dejstvo i one su najviše i postradale.
avijacija sirija

Bez vazdušne podrške Sirijska arapska armija nije mogla u ofanzivu, a sad ima vazdušnu podršku ruske avijacije. Format ruske pomoći Siriji ne podrazumeva ulazak Rusije u rat. To je vremenski ograničena operacija u cilju uništavanja terorističke infrastrukturu - skladišta, baza, komunikacionih centara... Uništavanje infrastrukture Islamske države je samo ono što predhodi ofanzivi vladinih snaga.
Pročitaj još:DŽIHADISTI PRETE: Smrt Putinu, uskoro dolazimoRuski avioni uništili kolonu vozila Islamske države, Damask sprema ofanzivu
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA