Najnovije

KUPIĆE IH EGIPĆANI: Putin i Oland zadovoljni rešenjem oko Mistrala

PARIZ - Predsednici Rusije i Francuske složili su se da je rešenje za nosače helikoptera "Mistral" postignuto u interesu obe strane, izjavio je danas pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Putin i Oland na sastanku u Parizu (foto: AFP video printskrin)

Putin i Oland na sastanku u Parizu (foto: AFP video printskrin)

"Predsednici su izrazili zadovoljstvo oko sporazuma u vezi sa problemom Mistrala. Ono je doneto u interesu svih strana", rekao je Peskov, preneo je TASS.

"Oni su, takođe, izrazili nadu da će duh međusobnog razumevanja i partnerstva koji su ispoljeni tokom rešavanja problema sa Mistralima pomoći Parizu i Moskvi u rešavanju drugih pitanja u okviru bilateralne saradnje", rekao je Paskov.

Francuski predsednik Fransoa Oland i njegov egipatski kolega Abdel Fatah al-Sisi postigli su krajem septembra dogovor da Egipat od Francuske kupi dva nosača helikoptera "mistral", pošto je ugovor o njihovoj kupovini sa Rusijom raskinut.

"Oni su se složili u načelu o uslovima po kojima će Egipat kupiti dva" ratna broda "mistral", navodi se u saopštenju Olandove kancelarije.

Francuskoj, čija mornarica u svom posedu već ima tri nosača helikoptera "mistral", ovi brodovi nisu potrebni, čija je prodaja Rusiji obustavljena zbog ukrajinske krize, naveo je Rojters.

Oland i ruski predsednik Vladimir Putin doneli su u avgustu zajedničku odluku o prekidu ugovora iz 2011.

Ugovor o kupovini "mistrala" vredan 1,2 milijarde evra, koji je potpisala francuska kompanija "DCNS/STX" sa ruskom vojnom izvoznom korporacijom "Rosoboroneskport" 2011. godine, predviđao je isporuku dva francuska nosača helikoptera Rusiji, od kojih je jedan trebalo da bude isporučen 2014, a drugi 2015. godine, podsetila je "Raša tudej".

Pariz je, međutim, u novembru prošle godine doneo odluku da ugovor zamrzne, nakon što je Zapad nametnuo Moskvi sankcije, optuživši je za aneksiju Krima i pružanje podrške proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Izvor: Tanjug

Pročitajte još:

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA