Najnovije

TRIDENT JUNCTURE: Ništa slično NATO alijansa nije uradila od 2002. godine!

BRISEL – NATO snage sutra počinju najveće vojne vežbe u više od deset godina u kojima će učestvovati oko 36.000 vojnika, uglavnom u Italiji, Španiji i Portugalu.
NATO (Foto: nato.int)

NATO (Foto: nato.int)

Vežbe nazvane Trident Juncture (Spoj trozupca), obima koji nije viđen od 2002, trajaće od 3. oktobra do 6. novembra. Pored kopnenih i vazdušnih vežbi predviđene su i pomorske vežbe u Atlantiku i u Sredozemlju. Scenario za vežbe uključiće sve sadržaje modernog ratovanja, ali i protivraketnu odbranu, sajber napade i „hibridno ratovanje” sa operacijama propagande, u avgustu je najavljujući manevre rekao francuski general Žan-Pol Palomeros, vrhovni komandant savezničkih snaga za reformu NATO. Palomeros je rekao da vežbe NATO snaga nisu konkretno povezane s krizom u Ukrajini i s rastućom napetošću s Rusijom, ukazujući da je odluka o tim vežbama doneta na samitu alijanse 2012. godine u Čikagu kada je partnerstvo sa Rusijom bilo odlično. Mada je održavanje ove vojne vežbe planirano odavno, one podržavaju politiku jačanja vojnih manevara koju je Alijansa usvojila na samitu u Velsu u septembru 2014. zbog ukrajinske krize. Zbog ruskog pripajanja Krima, zatim početka sukoba proruskih separatista na istoku Ukrajine u proleće 2014, NATO je prekinuo svaku praktičnu saradnju sa Rusijom. Alijansa je takođe pojačala pomorske i vazdušne patrole na svom istočnom krilu i reformisala trupe da mogu da intervenišu brže u slučaju krize.
Pročitajte još:OBEZGLAVLJIVANJE ISLAMSKE DRŽAVE: Direktan pogodak u još jedan komandni centar (VIDEO)Besni islamisti prete i urlaju dok gledaju kako odlazi ruski Su-25 kojeg nisu uspeli da obore (VIDEO)
Operacije na terenu za manevre Trajdent počeće u Italiji 21. oktobra, a prve dve nedelje vežbi biće posvećeno simulacijama konfliktnih situacija i intervencijama na računarima. U vežbama će učestvovati oko 36.000 vojnika iz više od 30 zemalja, uključujući 28 zemalja NATO i zemlje-partnere Alijanse. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA