Najnovije

Unesko: Bitka za glas uzdržanih

BEOGRAD- U narednih dvadesetak dana Srbija će upregnuti sve diplomatske kapacitete kako bi na glasanju Generalne konferencije Uneska o članstvu Kosova pridobila što više država koje su protiv ove inicijative, ali i one koje su bile uzdržane tokom izjašnjavanja na sednici Izvršnog saveta. Na stolu je i opcija da se zatraži odlaganje odluke.
UNESKO (Foto: unesco.org)

UNESKO (Foto: unesco.org)

Posle prekjučerašnje sednice IS i odluke da se preporuka o članstvu Kosova prosledi GK, koja zaseda početkom novembra, u Beogradu se procenjuje da postoje realne šanse da Priština tamo "udari u zid". Jer, ukoliko bi, kao i na IS, i na GK četvrtina od 195 zemalja ostala uzdržana, za obaranje zahteva bilo bi dovoljno 50 ruku protiv, s obzirom na to da se za prolaz traži dvotrećinska većina glasalih. Problem je u tome što je među uzdržanima prekjuče bilo mnogo više onih koje ne priznaju Kosovo, poput Alžira, Indonezije ili Ugande, pa će se i lobiranje naših zvaničnika usmeriti prvenstveno na ovakve države. Državni vrh analizirao je rezultat sa pariskog "semafora" i uputio zahvalnost svima koji su se "pokazali" kao prijatelji naše zemlje. Premijer Vučić poručio je građanima: - Glavu gore, ma koliko nam bilo teško. Lično, bukvalno, oka nisam sklopio. Nismo ništa izgubili na sednici IS. Izgubili su oni koji su sa tim žurili i pokušavali da nam pokažu kolika je njihova sila. Samo mi možemo da budemo ti koji možemo sebi nešto da oduzmemo, a to nam ne pada na pamet. Vučić je naveo da je Srbija dobila veoma veliku podršku i uspela u tome da za članstvo Kosova glasa manji broj zemalja od očekivanog. - Na Generalnoj konferenciji borićemo se dalje. Ne treba da vodimo kampanju protiv bilo koga, pa ni protiv Makedonije i Crne Gore. Nisam srećan zbog njihove odluke. Ne želim da im zameram, jer oni vode svoje politike. Ali, svi treba da znaju da umemo da pamtimo i da poštujemo one koji su nam pomogli. Izvodeći računicu da 14 zemalja koje su glasale protiv prijema Kosova ima tri milijarde stanovnika, prvi vicepremijer Ivica Dačić izjavio je da "samo može da nam godi to što imamo podršku najvećih zemalja na svetu", među kojima su Rusija, Kina, Indija, Brazil, Španija, Nigerija... Dačić je naveo da je moguće da Kosovo zatraži članstvo i u nekim drugim međunarodnim organizacijama, poput Saveta Evrope, i naveo da iza svega stoje zapadne zemlje koje sve organizuju i vrše pritisak na druge, a "ljute se kada mi zamolimo naše prijatelje da ostanu principijelni, što nije korektno, već licemerno": Zbog ruskog "njet" u Parizu, predsednik Tomislav Nikolić zahvalio se juče ambasadoru Aleksandru Čepurinu, ističući da je to još jedna u nizu potvrda iskrenog prijateljstva Rusije prema Srbiji: - Nadam se da će glasanjem protiv prijema Kosova svoj puni smisao dobiti pravda i da će srpska baština ostati u vlasništvu i pod nadzorom svog titulara, SPC i Srbije. Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da će Srbija imati šanse na GK samo ukoliko zapadnim zemljama stavi do znanja da "počinju da nas gube": - Zapad treba da postavimo pred izbor: Srbija ili Kosovo. Pri odlučivanju na GK, Amerika neće imati pravo glasa jer ne plaća članarinu Unesku otkad je ušla Palestina.

Đukanović: Bili smo dosledni

Glas Crne Gore za članstvo Kosova u Unesku, crnogorski premijer Milo Đukanović obrazložio je rečima da Podgorica ne vodi politiku na bazi kalkulacija, već "doslednu, koja ne pruža manevarski prostor". Kako je naveo, Crna Gora je mogla da ne glasa, ali vodi politiku ozbiljne države, kao što to čini i Srbija: - Nezavisnost Kosova priznata je 2008, što je bio izvor nesporazuma Srbije i Crne Gore, a sve što se u međuvremenu događalo dalo je za pravo crnogorskoj politici.

Mati Haritina: Ako nas rušitelji budu čuvali, manastiri možda opuste

Zahtev Albanaca za članstvo u Unesku, a posebno namera da naše svetinje prikažu kao svoje, zaista su nepojmljivi. To je i svojevrsni pritisak na srpsko pravoslavno monaštvo i sveštenstvo, a bojim se da zbog eventualne pogrešne odluke naši manastiri ne ostanu pusti. Ovako mati Haritina, zamenica igumanije Pećke patrijaršije ocenjuje političku igru oko Kosova i Uneska. Ona navodi da je neshvatljiva i pomisao da bi narod koji je do juče rušio i palio srpske pravoslavne svetinje sada mogao o njima da "brine": - Takvu odluku mogu da podrže samo potpuno neupućeni ili nezainteresovani za istinu o položaju srpskih pravoslavnih svetinja na Kosmetu. Najgore je što ne znamo šta bismo mi učinili ako ih prime. Hoće li će naše monaštvo i sveštenstvo ostati u svetinjama? Mati Haritina podseća da je Pećka patrijaršija, u čijoj su manastirskoj crkvi grobovi 12 srpskih patrijaraha i arhiepiskopa, od 1999. bila bezbroj puta na meti napada Albanaca, kao i gotovo sve pravoslavne svetinje na Kosmetu. Kaže i da tu svetinju već oko dve godine obezbeđuju pripadnici kosovske policije i navodi: - To doprinosi osećaju sigurnosti monaštva. Ali, da li je normalno da svetinje koje policija čuva od jednog naroda treba da pripadnu tom narodu?!

Kosovu odobren SSP

Savet EU odobrio je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU koji bi trebalo da bude potpisan 27. oktobra u Strazburu. SSP predstavlja prvi formalni korak ka punopravnom članstvu. Pet zemalja Unije ne priznaje Kosovo, pa je odlučeno da SSP ne sklapaju članice kao u slučajevima drugih kandidata, već EU.
Pročitajte još:Angela Merkel: Srbijo, bravo!PUTIN OBJASNIO RAZLIKU: „Rusija se rukovodi božanskim principom, a Zapad interesom“
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA