Najnovije

EU POKAZUJE PRAVO LICE: Junker predstavio program EU za izbeglice

BRISEL - Predsednik Evropske Komisije, Žan-Klod Junker, predstavio je novi Program EU za rešenje izbegličke krize koji se sastoji od 16 tačaka.
Žan-Klod Junker (Foto: JuTjub)

Žan-Klod Junker (Foto: JuTjub)

Kako piše nemački Špigl, program definiše zabranu jednostavnog prelaska granice, ali i osnivanje specijalne kontakt grupe za razmenu informacija o izbeglicama. Jednostavan prelazak granice je neprihvatljiv, stoji u 12. tački ovog programa i definiše se glavni uslov da zemlje prestanu da šalju hiljade izbeglica u druge zemlje bez dogovora sa svojim susedom. "Komšije treba da rade jedni sa drugima, a ne jedni protiv drugih." - kaže Junker, prenosi agencija RIA Novosti. Junker je istovremeno poručio da je potrebno ubrzati proces deportacije onih kojima je odbijen zahtev za azil, ali i da zemlje EU povećaju svoje kapacitete i potencijale za pomoć izbeglicama. Program je poslat liderima zemalja koje će učestvovati na sutrašnjem samitu o izbeglicama. Samit će okupiti lidere Austrije, Bugarske, Mađarske, Nemačke, Grčke, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, predsednike Evropske komisije, Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, šefove agencije Frontek koja je nadležna za granice EU, šefove agencije EU za EASO migracija i Visoki komesarijat UN za izbeglice.
Pročitajte još:TURSKA PORUČILA EU: Ispunite obećanja!HAOS U PRIŠTINI: Suzavac u parlamentu, specijalci i Kfor brane skupštinu od opozicije (VIDEO)
Izvor: Pravda  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA