Najnovije

Vučić i Putin: Ka rešenjima, za još brži razvoj odnosa (VIDEO)

MOSKVA - Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, sa kojim će potvrditi sve dogovore koji su sa ruskim partnerima definisani tokom trodnevne posete delegacije Srbije Moskvi.
Putin i Vučić u Moskvi (Foto: JuTjub)

Putin i Vučić u Moskvi (Foto: JuTjub)

Premijer je, na početku sastanka sa šefom ruske države, zahvalio za podršku Rusije Srbiji u okviru UN i drugih međunarodnih organizacija i istovremeno izrazio nadu da će doći do ubrzanog razvoja bilateralnih odnosa dve zemlje. "Hteo bih, u ime Vlade Srbije, da zahvalim na podršci koju nam dajete i u UN i u UNESKO i u drugim organizacijama u kojima Srbija pokušava za zaštiti ne samo svoju teritorijalnu celovitost, već i svoj slobodoljubivi duh", rekao je Vučić. Putin je pozitivno ocenio dinamiku isporuka poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju i ukazao da robna razmena između dve zemlje, uprkos problemima u svetskoj i ruskoj ekonomiji, nastavlja da raste.

Putin: Robna razmena sa Srbijom neočekivano raste

"Bez obzira na sve probleme, koje ima svetska privreda, pa i kod nas nije sve tako jednostavno, robna razmena sa Srbijom raste, neočekivano raste. Isporuke srpskih poljoprivrednih proizvoda povećale su se za 40 odsto. To je dobar pokazatelj", rekao je Putin, dodajući da Beograd i Moskva imaju i mnogo drugih pitanja od obostranog interesa. Ruski predsednik je ukazao da je program Vučićeve posete bio veoma sadržajan, i konstatovao, zajedno sa premijerom Srbije, da su Vučić i ruski premijer Dmitrij Medvedev tokom susreta razmotrili sve aspekte bilateralne saradnje. Predsednik vlade Srbije je primetio da su razmatrana i ekonomska i politička pitanja. "I sa pogledom u budućnost, našli smo rešenje za još brži razvoj naših odnosa", istakao je premijer Vučić. Vučić je Putina obavestio i o saradnji sa Prištinom, Briselskom sporazumu i zastojima u njegovoj realizaciji. Ovo je treći susret premijera Srbije sa šefom ruske države u poslednjih 15 meseci, a tema razgovora biće, kako je najavio Vučić, unapređenje saradnje dve zemlje. Između ostalog, srpski premijer je naveo da će sa predsednikom Rusije razgovarati o bescarinskom izvozu fijatovih vozila u tu zemlju, nabavci novog naoružanja za Srbiju i iskorišćenja njene namenske industrije, infrastrukturnim projektima... "S predsednikom Putinom ćemo još jedanput proći sve i on daje potvrdu za sve dogovore koje smo napravili i koje ćemo napraviti", rekao je Vučić. Na ranije pitanje medija na šta će staviti akcenat u tom razgovoru, premijer Srbije je odgovorio da je to ekonomija, ali i da ekonomija ide "u paketu" sa dobrim političkim odnosima. Predsednik Vlade Srbije u Moskvi je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ali i da o važnim pitanjima za našu zemlju, referendumu, izborima i evrointegracijama, ne odlučuje Moskva, ni bilo koji drugi centar političke ili finansijske moći, već isključivo Beograd, odnosno Srbija. Vučić i Putin su se prvo sastali 7. jula prošle godine u Moskvi, kada je bilo reči o Južnom toku i saradnji dveju zemalja, a potom je Putin boravio u Beogradu povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma, kada je organizovana Vojna parada. U međuvremenu, Vučić i Putin razgovarali su i telefonskim putem o načinu isplate duga za gas. U delegaciji predsednika srpske vlade bili su ministri Ivica Dačić, Nebojša Vujović, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović I Bratislav Gašić. Susretom sa predsednikom Putinom Vučić završava trodnevni boravak u Ruskoj Federaciji.
Pročitajte još:NOVI USLOVI EU ZA SRBIJU: Sankcije Rusiji do Nove godine ili ništa od poglavlja?!Kratkovidi Zapad nije očekivao da će Rusija pokazati takvu snagu
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA