Najnovije

Amerikanci bombardovali bolnicu (VIDEO/FOTO)

Međunarodna humanitarna organizacija „Lekari bez granica“ saopštila je da je bombardovanje bolnice u gradu Kunduz u Avganistanu nastavljeno i u periodu od 30 minuta nakon što su o tome obavešteni zvaničnici u Vašingtonu i Kabulu. „Medicinska ustanova je moguća kolateralna šteta napada“, naveo je portparol NATO–a Brajan Trajbus.

Amerikanci bombardovali bolnicu (Foto: Printskrin)

Amerikanci bombardovali bolnicu (Foto: Printskrin)

„Bombardovanje je trajalo i pola sata nakon što su američki i avganistanski vojni zvaničnici obavešteni o udarima na bolnicu“, navodi organizacija, a prenosi agencija Frans pres.

Agencije su jutros javile da je u bombardovanju bolnice MSF u Kunduzu poginulo najmanje devet ljudi, dok je 37 ranjeno. Američka vojska je priznala da je moguće da je bombardovala bolnicu, a taj incident podgrejao je zabrinutost u vezi sa vazdušnim udarima SAD u Avganistanu, koji su kontroverzna tema u najdužem ratu u kom SAD učestvuju.  Američke snage su izvele vazdušni napad u Kunduzu, rekao je danas portparol NATO–a Brajan Trajbus, dodajući da su na meti bile „osobe koje su pretile koalicionim snagama“.„Napad je možda doveo do kolateralne štete na obližnjoj medicinskoj ustanovi. Istraga je u toku“, rekao je Trajbus. U trenutku bombardovanja u bolnici se nalazilo 105 pacijenata i 80 zaposlenih, Avganistanaca i stranaca. „Lekari bez granica“ su saopštili da je bolnica tokom vazdušnog napada pogođena više puta.  Iako avganistanske vlasti tvrde da su preuzele kontrolu nad Kunduzom od Talibana, borbe između dve strane se nastavljaju. Talibani su u ponedeljak osvojili Kunduz i grad su držali pod kontrolom sve do četvrtka, kada su ih potisle vladine snage. „Duboko smo šokirani zbog napada, ubistva našeg osoblja i pacijenata i udarca koji je nanet zdravstvu u Kunduzu“, izjavio je jedan od direktora MSF Bart Jansens. MSF navodi da je tačna lokacija bolnice dostavljena vlastima i u Kabulu i u Vašingtonu u više navrata u proteklih nekoliko meseci, uključujući i ovu nedelju, da se ne bi našla u uzajamnoj vatri te dve strane.
Pročitajte još:ON JE BIO STRAH I TREPET ZA BORCE ISIS-A: Slali su hiljade terorista samo da bi ga ubili (VIDEO)U kakvim uslovima žive ruski vojnici u bazi u Siriji (VIDEO)
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA