Najnovije

ŠIPTARI RUŠE BRISELSKI SPORAZUM: Igra ili odluka!?

PRIŠTINA - Ukoliko Ustavni sud u Prištini odluči da je Briselski sporazum o Zajednici srpskih opština protivan kosovskim zakonima, on neće biti sproveden, izjavio je "kosovski" premijer Isa Mustafa.
Mogerini i Mustafa (Foto: Flickr EEAS / EU)

Mogerini i Mustafa (Foto: Flickr EEAS / EU)

Mustafa je u emisiji rekao da je taj sporazum potpisao tek kada je dobio garancije od EU i Amerika da neće biti moguće formirati „treću vlast na Kosovu“. „Tačke sporazuma o ZSO biće prosleđene u Ustavni koji će odlučiti. Ako Ustavni sud bude rekao da neka od tačaka sporazuma nije u skladu sa kosovskom Ustavom, mi ih nećemo sprovesti, a ako celi sporazum bude proglašen protivustavnim, onda ga nećemo sprovesti“, rekao je Mustafa. O tome će, kazao je, odlučiti Ustavni sud, a u suprotnom sporazum će biti sproveden jer je to međunarodna obaveza. Nakon višenedeljne blokade kosovskog parlamenta zbog protivljenja tri opozicione partije primeni sporazuma o formiranje Zajednice srpskih opština, kosovska predsednica Atifeta Jahjaga je u dogovoru sa parlamentarnim strankama dokument prosledila Ustavnom sudu na izjašnjavanje. Radikalni opozicioni pokret Samoopredeljenje poručio je juče da oni neće priznati ni odluku Ustavnog suda i da će, svejedno, nastaviti sa blokadom parlamenta. Ovakav razvoj događaja, dan nakon što je Priština u Strazburu potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, u Srbiji se smatra opstrukcijom sprovođenja Briselskog sporazuma. Premijer Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Moskvi, nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da će Srbija dati ozbiljan odgovor na najavu Prištine o suspenziji sporazuma o Zajednici srpskih opština, koji će se pre svega ticati Evropske unije. „Mi moramo da imamo ozbiljan i odgovoran odgovor i on će uslediti u danima koji su pred nama, a koji se tiče pri svega Evropske unije i njihovog odnosa prema svima nama. Videćemo, da ne prejudiciram“, rekao je Vučić. Na najave iz Prištine reagovala je sinoć i Evropska unija poručivši da obe strane u dijalogu Beograda i Prištine moraju da primene ono što je dogovoreno. „Sve što je dogovoreno u kontekstu dijaloga treba primeniti bez obzira na unutrašnje procedure koje ne želimo da komentarišemo“, poručila je portparolka visoke predstavnike za spoljnu politiku Maja Kocijančič.
Pročitajte još:Ovako džihadisti ruše ruski avion u Siriji! (VIDEO)IZMEĐU 1.2 MILIJARDE I VOLJE NARODA: Vučić dobija 100.000 potpisa protiv prodaje Telekoma
Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA