Najnovije

Šiptari gube potpisani SSP!?

PRIŠTINA - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koje su je Kosovo u utorak potpisalo sa Evropskom Unijom, može biti suspendovan, ako vlasti u Prištini ne budu sprovodile sporazume postignute sa Beogradom, piše danas "Koha ditore".
Jahjaga (Foto: JuTjub)

Jahjaga (Foto: JuTjub)

U tekstu na naslovnoj strani, taj prištinski list navodi da je, stavljanjem potpisa na SSP, Priština garantovala da će sprovoditi sve sporazume koje je do sada potpisala sa Beogradom i da će nastaviti da pregovara o svim otvorenim pitanjima. "Povlačenje iz bilo kog sporazuma ima kao posledicu suspendovanje SSP-a od strane EU", piše "Koha Ditore". Nacrt zakona o ratifikaciji ŠP je usvojen u petak u vladi Kosova i poslat je skupštini na usvajanje. "Koha" ukazuje da SSP, dokument koji ima 550 stranica, izričito pominje odnose Prištine sa Beogradom. Član 5 ŠP kaze da Kosovo garantuje nastavak angažovanja na održivom poboljšanju odnosa sa Srbijom i efikasne saradnje sa misijom Zajedničke bezbedonosne i zaštitne politike sve dok su na snazi, što je predviđeno članom 13 SSP-a, prenosi list. Kosovska predsednica Atifete Jahjaga u petak se i zvanično obratila Ustavnom sudu i zatražila ocenu ustavnosti Sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO). Ustavni sud od danas ima rok od 60 dana da odgovori. Opozicija u kosovskoj skupštini, koja već mesec dana incidentima sprečava odrzavanje sednica, protivi se tom potezu predsednice i traži da vlada u Prištini povuče potpis sa Sporazuma o ZSO. Potpredsednik kosovske vlade Hašim Tači ranije je izjavio da su sporazumi potpisani u Briselu u skladu sa ustavom i da je izlišno tražiti mišljenje Ustavnog suda. Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je na Kohavizion televiziji da njegova vlada neće spovoditi Sporazum o ZSO ukoliko Ustavni sud proceni da su njegove odredbe suprotne kosovskim zakonima. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da prištinska strana ne ispunjava dogovore postignute tokom pregovora u Briselu i da odbijanje sprovođenja sporazuma o ZSO i namera Prištine suspenduje taj sporazum i pošalje ga na ocenu Ustavnom sudu, negativna i loša poruka za sve Srbe na Kosovu i Metohiji.
Pročitajte još:KRAH PRIČE O DIJALOGU: Kosovo ruši Briselski sporazum – Srbija i EU nemoćni!DA LI JE TO JEDINI MOTIV: Srbija se ne odriče Rusije zbog gasa
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA