Najnovije

Vulin: Apis je junak i srpska sveta tajna

BEOGRAD - Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokrenulo proceduru za ekshumaciju posmrtnih ostataka pukovnika Dragutina Dimitrijevića Apisa, majora LJubomira Vulovića i Radeta Malobabića.
Vulin (Foto: JuTjub)

Vulin (Foto: JuTjub)

Učestvujući na okruglom stolu „Heroji ili otpadnici — Apis i drugovi“, održanom na 60. Međunarodnom sajmu knjiga, ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je ta procedura pokrenuta i da je siguran da će sve biti vrlo brzo završeno. „Pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis je junak i jedna od srpskih svetih tajni, koji su skoro 100 godina bili zaboravljeni i potisnuti, ne zbog nas, nego zbog drugih. Pukovnika Apisa, majora Vulovića i Malobabića dočekaćemo u njihovoj Srbiji, njihovom Beogradu, a Ministarstvo za rad je ponosno što može da bude deo istorije“, rekao je Vulin. On je dodao da su inicijativu za prenos posmrtnih ostataka podržali članovi porodice Malobabić i da su sa upravom Grada Beograda u toku razgovori o tome gde bi mogli da budu sahranjeni posmrtni ostaci srpskih oficira. O nepravdi koja je naneta učesnicima Solunskog procesa, zbog pokušaja atentata na prestolonaslednika, regenta Aleksandra Karađorđevića, i o nepostojanju kulture sećanja govorili su istoričar Aleksandar Životić, izdavač Zoran Kolundžija i pisac Miroslav Toholj. U izdanju izdavačke kuće „Prometej“ i RTS–a objavljen je reprint knjige „Pukovnik Apis — Solunski proces 1917.“ Milana M. Živanovića iz 1955. godine.
Pročitajte još:RUSIJA NA NOGAMA: Iznad Sinaja srušen ruski putnički avionCRNOGORSKI JADI: Opozicija razbijena – Milo ide ponosno u NATO
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA