Najnovije

ČEDA O PETOM OKTOBRU: Da li je Putin nadigrao Zapad u Srbiji 5. oktobra!? (VIDEO)

BEOGRAD - Na tribini povodom 15 godina od „petooktobarske revolucije“, u organizaciji nedeljnika „Vreme” i nemačkog Foruma civilne mirovne službe (ZFD), lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izneo je tezu da je „Koštunica na vlast doveden uticajem Moskve, a ne Zapada“.
Čedomir Jovanović (Foto: JuTjub)

Čedomir Jovanović (Foto: JuTjub)

"Ne zaboravite da je Rus Ivanov došao u Beograd i doveo Koštunicu na vlast!" - rekao je Čedomir Jovanović u toku diskusije na ovoj tribini, podsećajući na dolazak Igora Ivanova, tadašnjeg šefa diplomatije, u Beograd odmah posle izbora u septembru 2000. godine. „Besmisleno je da odgovaram na neke stvari i to neću činiti kako ne bismo trošili vreme za ovu tribinu. A svi koji govore o pomoći Zapada trebalo bi da se sete da je Rus Ivanov došao u Beograd i doveo Koštunicu na vlast, posredujući između njega i Miloševića.“ – rekao je Jovanović, komentarišući informacije iznete na diskusiji o tome da je "Zapad finansirao 5. oktobar". Poznato je, što je izneto i na ovoj tribini, da je bivši američki ambasador u Beogradu, Vilijam Montgomeri, potvrdio da su SAD potrošile preko 100 miliona dolara za finansiranje Otpora i opozicije. Montgomeri je javno tvrdio i da je u Budimpešti postojao centar pod upravom CIA koji je služio za bezbednu komunikaciju pokojnog Zorana Đinđića sa američkim liderima kao što su Bil Klinton i Medlin Olbrajt koji su rukovodili operacijama u Srbiji na polju svrgavanja Slobodana Miloševića sa vlasti. Postoji ceo niz informacija koje dokazuju da je Zapad na čelu sa SAD-om finansirao i upravljao organizacijom Otpor i opozicijom okupljenom u tzv. DOS. Interesantna je izjava Igora Ivanova iz septembra 2000. godine koju je dao srpskim medijima, a koja pokazuje da je Vladimir Putin u to vreme veoma zainteresovano motrio na događaje u Beogradu, a možda i odigrao ključnu ulogu u formiranju novih srpskih vlasti, što potvrđuje i izjava Čedomira Jovanovića. Ivanov je posle izbora 24. septembra 2000. godine, došao u Beograd i posle razgovora sa Slobodanom Miloševićem, Vojislavom Koštunicom, Živadinom Jovanovićem i patrijarhom Pavlom, medijima rekao da je on došao „po nalogu Vladimira Putina da bi iz prve ruke dobio informaciju o razvoju situacije“. Sasvim je izvesno da je Kremlj u celoj situaciji odigrao na kartu održavanja koliko-toliko nacionalno orijentisanih političara u novoj garnituri političara kojima je vlast u tom trenutku bila nadomak ruke, pa je po principu "spašavaj šta se spasti može", izlobirao da Vojislav Koštunica bude ključni faktor u novouspostavljenom političkom establišmentu Srbije. Poznato je da je Koštunica bio "predizborni adut" Zorana Đinđića kao čovek "neuprljane političke prošlosti" za kojeg će većina građana Srbije da glasa, međutim, posle svrgavanja režima Slobodana Miloševića bilo je potrebno obezbediti ostanak Koštunice u igri, a to je verovatno i bio zadatak, kako kaže Jovanović, Rusa Ivanova. Ostankom Koštunice u igri posle svrgavanja Miloševića, obezbeđeno je da na vlast u Srbiji ne dođu apsolutno "pro-zapadni" ljudi kakvi su bili svi u DOS-u, sem Koštunice. Kremlj je očigledno procenio pravi trenutak da angažuje svoju diplomatiju u Beogradu i na taj način praktično na samom kraju igre pomrsi konce Zapadu koji se nadao potpuno pro-zapadnim vlastima u Beogradu. Pogledajte šta je sve Čedomir Jovanović rekao:
Pročitajte još:Krstić osuo po DS-u: Program DS-a ne znate ni da pročitate!RUSIJA SE SPREMA: Sutra je jedan od najznačajnijih datuma za Putina!
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA