Najnovije

OBAMA: Pravila globalne trgovine treba da pišu SAD

Amerikanci su uspeli da stvore dosad najširi i najveći antikineski savez. Trgovinski, ali nipošto samo trgovinski jer je u funkciji pisanja i diktiranja pravila igre.
Barak Obama (Foto: Jutujb)

Barak Obama (Foto: Jutujb)

Reč je o potpisivanju (u Atlanti) sporazuma o Trans-Pacifičkom trgovinskom partnerstvu sa 12 učesnika, ali bez Kine. Uostalom, američki predsednik Barak Obama na ceremoniji potpisivanja nije krio: „Ne možemo zemljama poput Kine da dozvolimo da diktira pravila globalne trgovine. Mi treba da pišemo ta pravila!” Potpisani sporazum predviđa formiranje trans-pacifičke zone slobodne trgovine, a Obama je faktički objavio: pravila globalne trgovine i dalje treba da pišu Sjedinjene Države. Pritom je podvukao: „S obzirom da 95 odsto naših potecijalnih klijenata živi izvan granica SAD – mi ne možemo da dozvolimo zemljama poput Kine da pišu pravila globalne ekonomije. Mi moramo pisati ta pravila, otvarajući nova tržišta za američke proizvode i postavljajući visoke standarde zaštite zaposlenih i za očuvanje životne sredine. Sporazum koji smo danas potpisali – sve to obezbeđuje”. Obama je posebno ukazao da potpisani sporazum u zemljama koje je okupio ukida preko 18.000 poreza na proizvode uvezene iz SAD. Istovremeno je izrazio uverenje da „potpisi iz Atlante” bolje čuvaju radna mesta u SAD bolje nego bilo šta u njihovoj istoriji. Američki krupni biznis traži da se tekst sporazuma objavi, ali Obama odbija da to učini odmah, uz obrazloženje da još nije završen „tehnički posao” na nekim pratećim dokumentima. Eksperti istraživačkog instituta East-West Centre Piter Petri, Majkl Plammer i Fan Žaj, tvrde da će funkcionisaanje Trans-Pacifičkog trgovinskog partnersta do 2025-te bruto-proizvod 12 zemalja učesnica povećati za 285 milijardi dolara, odnosno za 0,9 odsto. U novom „partnerstvu” su: SAD, Kanada, Meksikao, Peru, Čile, Japan, Malezija, Brunej, Singapur, Vijetnam, Australija i Novi Zeland. Pridružiće im se, gotovo sigurno, i Južna Koreja. Ove zemlje zajedno daju 40 odsto svetske ekonomije, na njih otpada i trećina svetske trgovine.
Pročitajte još:RUSI „TERORIŠU“ TERORISTE: Uništen štab, komandni punkt, 20 tenkova, komunikacije…DIREKTAN POGODAK U TENK: Islamisti bezuspešno pokušali da se sakriju u šumi (VIDEO)
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA