Najnovije

SNP: Zamrznuti učešće u briselskim pregovorima

BEOGRAD - Srpska narodna partija ponovo je danas zatražila hitno zamrzavanje briselskih pregovora i otvaranje ozbiljne debate o daljem nastavku evropskih integracija Srbije koja bi morala da se završi referendumom na kojem bi se građani izjasnili da li su za ili protiv ulaska u EU po cenu priznavanja nezavisnosti Kosova.
Nenad Popović (Foto: Medija centar Beograd)

Nenad Popović (Foto: Medija centar Beograd)

SNP je to zatražila zbog odluke kosovskog Ustavnog suda da suspenduje formiranje Zajednice srpskih opština i "gromoglasnog ćutanja" koje iz Evropske komisije i Evropskog parlamenta stiže na političke provokacije Prištine. "Celokupnoj srpskoj i međunarodnoj javnosti jasno je da su ovakve jednostrane odluke lažne države Kosovo, uz podršku EU, osveta Srbiji zato što je, uz pomoć svojih pravih prijatelja širom sveta, sprečila prijem Kosova u Unesko uprkos lobiranju većine članica EU", piše u saopštenju te stranke. Navodi se da se pokazalo da je bio opravdan strah SNP da je jedini cilj Briselskog sporazuma, iz ugla onih koji su ga kreirali, ukidanje prisustva države Srbije na teritoriji južne pokrajine, dok se sve ono što je trebalo da predstavlja simboličan dobitak za Srbiju, a to je formiranje ZSO i, preko nje, zaštita prava Srba na Kosovu i Metohiji, ne sprovodi, niti će se sprovoditi. SNP je podsetila da je "lažna država Kosovo" pre odluke o suspenziji ZSO, ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koji su, kako navodi, na sramotu svojih predaka i potomaka, svojim glasovima u kosovskom parlamentu podržali i poslanici Srpske liste. "Glasajući za ratifikaciju SSP između EU i lažne države Kosovo, tek ustoličeni šef Srpske liste Slavko Simić faktički je okupirano Kosovo priznao kao nezavisnu državu i dao legitimitet Hašimu Tačiju i Isi Mustafi na njihovom evropskom putu", navodi SNP. Ta stranka je saopštila da će protiv poslanika Srpske liste kad-tad biti pokrenut postupak za krivično delo veleizdaje zbog toga što su svojim glasovima podržali sporazum koji je duboko protivan Ustavu i interesima Srbije i srpskog naroda.
Pročitajte još:BRISEL NE REAGUJE NA SUSPENZIJU ZSO: Priština prevarila Srbiju, za to dobila podršku EU!VUČIĆ: SNS ne pravi svoj politički ogranak u Crnoj GoriŠEŠELJ: Starlete i politički analitičari su dva nova rafinirana oblika prostitucije
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA