Najnovije

ISTRAGA TERORISTIČKOG NAPADA NA PARIZ: Mozak akcije Belgijanac Abdelhamid Abaud

Mediji su obelodnaili da je kao sponzor i glavni mozak terorističke akcije u Parizu označen Abdelhamid Abaud (27), rođen u Belgiji. On je poznat kao jedan od najaktivnijih boraca Islamske države. Kako se navodi on je rodom iz Brisela, iz predgrađa Molenbek, iz istog kraja iz kog potiče jedan od napadača iz Pariza - Salah Abdeslam.
Abdelhamid Abaud u krugu (Foto: bladna.nl)

Abdelhamid Abaud u krugu (Foto: bladna.nl)

Poreklom iz Maroka, Abaud je početkom godine u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog terorističkog napada u gradu Vervijer u kom su ubijeni belgijski policajci. Tada su istražitelji izrazili uverenje da je on lider džihadističke ćelije u Belgiji i da rukovodi regrutacijama radikalnih islamista koji potom postaju članovi Islamske države. Abaud je uhapšen 17. januara ove godine u Grčkoj, zajedno sa još trojicom islamista, dva dana nakon što su u Belgiji ubijena dva člana njegove terorističke ćelije Reduan Hagaui i Tarik Žadaun. Ipak, nedugo zatim je pušten na slobodu i sumnja se da se vratio u Siriju, odakle komanduje operacijama terorista u Belgiji. Istraga povodom terorističkih napada u Parizu je u toku, policije regiona su na nogama i vrše racije. Samo u Lionu uhapšeno je pet osoba i zaplenjena je veća količina oružja, između ostalog i raketni bacači, javljaju mediji. Frnacuska policija tokom protekle noći izvršila je raciju u 150 objekata, javlja AFP. francuska policija obavila je pretrese i u: Tuluzu, grenoblu, Bodinjiju i Žumonu, nedaleko od granice sa Belgijom. Francuski premijer Manuel Vals izjavio je da očekuje još terorističkih napada. Vals je izjavio da bi Evropa trebalo da se pripremi za nove napade u narednih nekoliko dana i nedelja. On je potvrdio da je policija uhapsila na desetine ljudi za koje se pretpostavlja da su bili povezani sa terirističkim napadom u Parizu. - Francuska nije napadnuta smao zato što je učestvovala u bombardovanju položaja ISIS-a, već i zato što smo Francuzi, zato što branimo sekularizam i što verujemo u jednakost polova - istakao je premijer Francuske.
Pročitajte još:AMERIKA I RUSIJA UJEDINJUJU SNAGE: Obama i Putin se udružuju protiv Islamske države?DA LI JE SRBIJA META TERORISTA? Moguće mete džihadista su stadioni, tržni centri čak i srpske crkve!RESTORAN BLIZU BATAKLANA BIO PUN SRBA: „Nisu se nešto uplašili, malo ko bi se onako poneo“
Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA