Najnovije

Ruski stručnjaci za eksploziv sumnjaju u bombu-konzervu Islamske države

Islamska država je preko svog sajta na engleskom objavila fotografiju ručno pravljene bombe koja je navodno bila uneta u kabinu ruskog putničkog aviona A-321 koji je bio oboren nad Sinajskim poluostrvom.
Ostaci ruskog aviona (Foto: mchs.gov.ru)

Ostaci ruskog aviona (Foto: mchs.gov.ru)

Istovremeno su objavili tvrdnju – da su uspeli da je unesu u avion zato što su pronašli „pukotinu u sistemu bezbednosti aerodroma u Šarm el-Šejku”. Na snimku se vide konzerva od Schweppes Gold i nešto što bi moglo da bude detonator. Sajt „Islamska država” tvrdi da je ta paklena naprava pravljena „za avion jedne od zapadnih zemalja”, ali da je plan promenjen – nakon što je Rusija počela da bombarduje islamiste u Siriji. Ruski ekspert za antiterorističku borbu Sergj Gončarov, međutim, izražava krajnju sumnju u „storiju ID”. On, kao prvo, sumnja da su diverzanti ID uspeli da plastični eksploziv smeste u toliku konzervu. A još prednost daje pretpostavci da se bomba nalazila u prostoru za prtljag i da je sama „paklena mašina” bila „sasvim druge konfikguracije”. Gončar smatra sumnjivom i okolnost što se ID oglasila tek nakon što je ruska Federalna služba bezbednosti saopštila da se radilo o terorističkom aktu. Verziju ID nije sklon da prihvati ni predsedik udruženja veterana specijalnih službi „Berkut” – general Valerij Maljevanij. Po njegovom uverenju, publikovanjem konzerve-bombe – ID najverovatnije želi da istragu usmeri u pogrešnom smeru. Maljevanij je, inače, uveren: „Rusija je u ratnom stanju sa Islamskom državom. U toku je rat civilizacija. Dani „kalifata” su odbrojani. Islamska država će biti zbrisana sa lica Zemlje!” Treći stručnjak za antiteror i pirotehniku, čije ime nij otkriveno, izjavio je: „Plastični eksploziv se može smetiti i u toliku konzervu. Samo, u nju staje najviše 400 grama trotila, a to nije moglo da uništi onoliki avion. Ta to je bilo potrebno nekoliko takvih „konzervi”. Isti stručnjak ukazuje i da je ID tvrdila da je to bila tempirana bomba, a da naprava sa desne strane – sigurno nije tajmer.
Pročitajte još:EVO KAKO SE FINANSIRA ISLAMSKA DRŽAVA: Godišnji budžet terorista više od dve milijarde dolaraTAJNI PAKT PUTINA I OBAME: Pravi se Kurdistan, cepaju se Saudijska Arabija i Turska!RUSI NE PRAŠTAJU: Žestoki napadi na Islamsku državu – likvidirano 150 terorista
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA